Vjernici iz Rokovaca, Andrijaševaca i Petrijevaca hodočastili u Santovo

ROKOVCI/SANTOVO (TU) – Na poziv Hrvatske samouprave Santovo, u subotu, 5. rujna članovi Župnog zbora sv. Cecilije i predstavnici ŽPV-a i ŽEV-a župa Rokovci i Andrijaševci sa svojim župnikom Sinišom Paušićem hodočastili su u mađarsko mjesto Santovo na 6. Susret i hodočašće Bačkih Hrvata.

Tom prilikom uzoriti kardinal Vinko Puljić otkrio je i blagoslovio novopostavljenu ploču koju su u spomen 300 godina od dolaska šokačkih Hrvata u Mađarsku postavili santovački Hrvati, ističući kako su njihovi preci prije 12 generacija došli iz bosanskog Olova pa preko Tuzle i  Iloka te Bača, predvođeni franjevcima Bosne Srebrene te je tako nastala najsjevernija hrvatska enklava u Bačkoj. Po dolasku u Santovo osnovana je 1715. godine i župa koja slavi svoju tristotu obljetnicu postojanja.

Nakon blagoslova ploče, hodočasnici su se zaputili na Santovačku vodicu, malo svetište Majke Božje izvan mjesta. Misno slavlje u svetištu predvodio je kardinal Puljić, a koncelebrirao je kardinalov tajnik Bojan Ivešić, župnik u Petrijevcima Jure Krešo, vlč. Paušić te domaći župnik.

Šestu godinu za redom Hrvati šokci okupljaju se u Santovu uoči blagdana Male Gospe i na taj način na tromeđi Srbije, Hrvatske i Mađarske njeguju vjerničko zajedništvo i svoj nacionalni identitet. Kao predstavnici društvenog života sudjelovao je veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Gordan Grlić Radman te generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu mr. sc. Vesna Habulin. 

Uz hodočasnike iz susjednih mjesta, bilo je nazočno više od stotinu vjernika iz Župe Petrijevci. Kardinal je pohvalio povezanost Hrvata i svijest koju imaju i čuvaju o svojim korijenima kroz tri stoljeća, ističući kako čovjek koji ne pamti svoju prošlost nema niti svoje budućnosti. Potaknuo je vjernike da uče od Marije kako se Riječ Božja čuva i kako se živi vjernost Kristu. Nakon misnog slavlja nekoliko stotina vjernika nastavilo je svoje druženje u prostorijama Hrvatske samouprave Santovo. Josipa Turkalj