Predstavljena knjiga „Braniteljsko zajedništvo – putokaz hrvatskoga dostojanstva“

OSIJEK (TU) – Najnovija knjiga novinara Glasa Koncila Vlade Čuture „Braniteljsko zajedništvo – putokaz hrvatskoga dostojanstva“ predstavljena je 4. rujna u Osijeku u kapucinskom samostanu sv. Jakova. Svečano predstavljanje tiskovine, objavljene u kolovozu u nakladi Glasa Koncila i Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja, održano je nakon večernjega euharistijskog slavlja u kapucinskoj crkvi.

Autoru, predstavljačima, članovima udruga i vjernicima u ime organizatora Mjesnog bratstva “Kapucini” FSR obratio se Đuro Žiroš, a skup je počeo zajedničkom molitvom koju je predvodio gvardijan kapucinskog samostana u Osijeku Anto Pervan. Uvodno napominjući kako pukovnik HV-a, publicist i novinar Čutura “ne posustaje kompetentno poticajnim tekstovima i radom analizirati mjesto, ulogu i perspektivu dragovoljca-branitelja u okviru kojega se zalaže za nužno zajedništvo u prepoznavanju i stvarnoj primjeni domovinskih, kršćanskih i etičkih vrijednosti”, predstavljanje je vodila profesorica Nevenka Špoljarić.

Naime, knjiga je dio projekta „Na prvoj crti zdravlja” i sadrži arhivsku građu Glasa Koncila te neobjavljene tekstove sabrane u četiri cjeline (Oslobođenje koje je prokrčilo put, Svjedoci na putu zajedništva, Susreti na putu zajedništva, Stručnjaci potpore na putu zajedništva) čiji sadržaj na 177 stranica potiče čitatelja na promišljanje vrjednota domovinske žrtve i slobode, domoljublja i čovjekoljublja izborenih u Domovinskom ratu. U čitanje knjige uvodi predgovor mons. Ivana Miklenić, glavnoga urednika Glasa Koncila, a sadržaj počinje homilijom kardinala Josipa Bozanića izrečenom (u zagrebačkoj prvostolnici 16. studenog 2012. na misi zahvalnici) uz oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, te se nastavlja tekstom o Prvoj konvenciji hrvatskih branitelja (16. svibnja 2014.) i nizom razgovora objavljenih u GK.

Tijekom predstavljanja Špoljarić je zapazila kako se gomilanjem političkih stranaka (o čemu svjedoči u Osijeku upravo osnovana 149-ta stranka) i „šumom“ braniteljskih udruga rastače zajedništvo kakvo je postojalo u obrani hrvatske domovine te je “ova knjiga putokaz zajedništva, aktualni znak vremena, poticaj naporima čuvanja istine i obrane etičkih vrijednosti pojedinca i zajednice, nudi uzore djelovanja, ima snagu ponosa i vjere, pleter je ljubavi i model za opstojnost našega naroda“. Rečeno su potvrdili istupi dragovoljaca Stjepana Španića, predsjednika Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije, te Darka Nađa, predsjednika Odbora za branitelje Grada Osijeka, koji su uz sjećanje na poginule i stradale zaključili kako uspješnoj Hrvatskoj treba životvorno zajedništvo iskrene, nesebične, domoljubne Hrvatske vjerne obitelji, vjeri i domovini.

„Kroz susrete i razgovore u objavljenim prilozima, hrvatski branitelji svjedoče da je sloboda dragocjenost izborena žrtvom, a danas mora biti u jedinstvu sa odgovornošću prema današnjim i budućim naraštajima. Na tom putu pomažu svojim znanjem i stručnjaci potpore. Predgovor mons. Ivana Miklenića i pogovor prof. dr. Veljka Đorđevića uokviruje zajedništvo na putokazu dostojanstva hrvatskoga naroda… Kad nema dostojanstva javlja se agresija, depresija, a da bi se ostvarilo zajedništvo potrebna nam je struka. Hvala Bogu da sam sreo, vas, prekrasne ljude“, zahvalio je Čutura najavljujući monografiju o četrdeset i jednoj ratnoj bolnici u Hrvatskoj.

Profesorica Jadranka Pavić, novinarka u GK, otkrila je kako kroz razgovore s braniteljima uči jako puno i tu “školu ljubavi i ponosa” nastoji prenijeti mladosti, dok “tisuće kartica tekstova autora Čuture osvještava istinu o Domovinskom ratu”, zaključujući: “Ova je knjiga ponos”. U ime suizdavača knjige ZIKZ govorili su doc. dr. Marijana Braš i prof. dr. Veljko Đorđević. Uz isticanje važnosti ljubavi i zajedništva, Braš je najavila tzv. veteranski stol uoči stručne konferencije o spomenutim temama koja se priprema za kraj 2015. godine. „Prosječna dob hrvatskog branitelja je 50,9 godina. Počeli smo se dijeliti i odjednom u miru više nije bilo pobjednika… Netko je napisao „krunica mi je bila pancirka“, a danas vidimo kako je struka pobjegla od vlastite odgovornosti. Mi jesmo ponosni na sve vas. Pozivam, vas, ujedinimo se zbog ponosa, dostojanstva i zajedništva, bez obzira koje smo profesije, kako bismo učinili civilizacijski iskorak prema kulturi dobra i da čovjek čovjeku postane lijek! Pružimo si ruke, dodirnimo čovjeka u sebi i drugima, jer Hrvatska to može, i krenimo zajedno ljepotom zavičaja i ljepotom ljudi“, zaključio je Đorđević zahvalivši svima za suradnju, osobito Čuturi, volonterskom voditelju Centra za kulturu dobra.

Tijekom predstavljanja istaknuti su autori stručnih tekstova: dr. Lukasz Konopka, prof. Borna Baletić, doc. dr. Marijana Braš, prof. dr. Goran Dodig, dr. Lovorka Brajković i prof. Veljko Đorđević (autor pogovora). Skup je počeo predgovorom Ivana Miklenića, a završio riječima kardinala Bozanića iz homilije tiskane u knjizi: “Koliko god smo kao vjernici u svijetu, mi nismo od svijeta. I kada želimo čuti istinu, ne čujemo je ako slušamo samo sebe. Zbog toga nam je potrebna molitva, zajedništvo Crkve i mjera ljubavi. Znati sebe, svoju malenost i svoju slabost, prepoznati u Bogu, ali i svoju veličinu po dostojanstvu koje nam je Bog podario – ta istina oslobađa.” Nevenka Špoljarić