Rujanski broj Vjesnika

ĐAKOVO (TU) – „Neuki ispovjednik lako postaje proizvoljni sudac bez ispravna suda i zagovornik svoga privatnog mišljenja“ ističe urednik dr. Boris Vulić u uvodniku pod naslovom Sudac savjesti u rujanskom broju Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije na temu Svećenik ispovjednik.

O Svećeničkoj ispovjedničkoj službi promišlja i nadbiskup Đuro Hranić, dok je nadbiskup u miru, Marin Srakić priredio promišljanje biskupa J. J. Strossmayera Ispovjednik: strpljiv i milosrdan, a ne oduran i nemilosrdan. Docrtrina de sacramento paenitentiae tema je Ante Mateljana, o Svojstvima dobrog ispovjednika piše fra Đuro Hontić, dok Tomislav Ivančić promišljao o Ispovijedi ispovjednika, a Milan Špehar o Duhovnoj pratnji i sakramentu pomirenja. Broj donosi i Notes Svete godine fra Ljudevita Antona Maračića, odnosno dnevnik bilježaka koje je fra Ljudevit vodio tijekom četiri godine svoga boravka u Rimu.

Ivica Raguž u rubrici „Razgovor s prijateljima“ i dalje razgovara s Friedrichom Nietzscheom, Bože Radoš donosi drugi dio promišljanja o Križu kao odgojnom sredstvu odnosno Pedagogiji križa, Marko Hrskanović poziva u Kratki posjet župniku i župi. Rubrika „Osnaživati obitelj i njezine pomagače“ obrađuje temu Stres kod djece o kojoj piše Sandra Vučković, Zvonko Pažin pojašnjava je li moguća Višekratna pričest u jednom danu?, Robert Farkaš pripremio je propovijedi, Ivan Andrić glazbenu građu O Djevice nježna, Josip Filipović euharistijsko klanjanje te predstavljanje župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Višnjevcu.

U rubrici „U žarištu“ Suzana Vuletić piše na temu Pod pritiskom prisilne vakcinacije i olakšicom priziva savjesti. Davor Šamadan u vjeroučiteljskoj kolumni promišlja o Google generaciji – tko koga razumije, a priredio je i materijal za biblijske zajednice – Značenje i važnost prispodoba: Uvod u prispodobe. U rubrici „Dobra priprema = dobar sat“ Ana Želinski i s. Teodora Lešić priredile su materijal za nastavni sat o Tereziji Avilskoj; Krešimir Bulat u katehetskoj građi odlučio je potaknuti na promišljanje o tome Zašto vjerujem?, dok Ivica Čatić započinje tumačenje Proslova Evanđelja po Ivanu. Ankica Landeka predstavlja knjigu Froka Zefiq S blaženom Majkom Terezijom u molitvi, a u rubrici uz Godinu posvećenog života s. Krista Mijatović piše o Redovništvu u svijetu.

„Događanja“ donose Izjavu Komisije HBK Iustitia et pax O potrebi poštivanja međunarodnog prava u razgraničenju Republike Hrvatske i Republike Slovenije, pregled novih službi i premještaja svećenika i redovnika u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i Srijemskoj biskupiji, poziv na Teološko-pastoralni seminar za svećenike, izvješće o Međunarodnom hodočašću ministranata u Rim te pastoralnom radu s Romima u Hrvatskoj. Tu su i rezultati natječaja za logotip Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Vukovaru, izvješća o proslavi Velike Gospe, napose u Ilačkom svetištu koje slavi 150. obljetnicu postojanja, te o brojnim svećeničkim jubilejima. Tomislav Ćurić opisuje umjetničku vrijednost oltara Srca Isusova u vinkovačkoj crkvi sv. Euzebija i Poliona, a na omotu se nalaze i izvješća o posjetu predsjednika Republike Makedonije Đakovu i blagoslovu kipa Isusova uskrsnuća u Aljmašu. M. Kuveždanin