Proslava Velike Gospe i Velikogospojinski dani

BRODSKO VINOGORJE (TU) – Svetkovina Velike Gospe proslavljena je u subotu, 15. kolovoza u slavonskobrodskoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju. Unatoč visokim temperaturama već od ranoga jutra do kasnih večernjih sati više tisuća hodočasnika slijevalo se u tu brodsku župu te sudjelovalo na pet misnih slavlja, koja su slavljena na vanjskom oltaru u hladovini parka ispred župne crkve.

Središnje hodočasničko slavlje predvodio je dr. Boris Vulić, profesor đakovačkog KBF-a, dok je misu u 17 sati na kojoj je tradicionalno bilo najviše djece predvodio brodski župnik Robert Farkaš. On je na kraju mise zajedno s domaćim župnikom Markanom Kormanjošem posebno blagoslovio svako dijete. Zadnje večernje slavlje predvodio je župnik Komranjoš te je zahvalio Gospi za sve milosti koje dijeli vjernicima grada i s jedne i s druge strane Save.

Velikogospojinski dani, 22. po redu, započeli su i ove godine misnim slavljem na Dan domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza. Pod geslom „S Marijom kroz otajstva krunice“ tijekom devet dana mnogobrojni su vjernici sudjelovali na prigodnim pobožnostima i misnom slavlju, koje je predvodio mr. Josip Vrančić, profesor đakovačkog KBF-a. Posebno je svečana bila večernja misa na uočnicu Velike Gospe nakon koje je slijedila procesija sa svijećama. B. Lukačević