Proslava Velike Gospe i 150. obljetnice ilačkog svetišta

ILAČA (TU) – Svetkovina Velike Gospe u Svetištu Majke Božje na Vodici u Ilači ove je godine svečano proslavljena u znaku 150. obljetnice ovoga marijanskog svetišta.

Jubilarna godina, koju je na svetkovinu Velike Gospe 2014. godine otvorio đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, slavila se pod geslom „Izvore divni, Majko nam sveta, Ilačka Gospo, moli za nas“, a svečano misno slavlje 150. obljetnice svetišta, 14. kolovoza predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, uz koncelebraciju ostalih svećenika te župnika i upravitelja svetišta, vlč. Ivana Đakovca.

Misnom slavlju prethodio je svečani doček uvijek dragog gosta nadbiskupa Đure uz zvonjavu novih zvona. Nadbiskup je zatim u kapelici klečeći molio pred slikom Drage Gospe Ilačke, koja je zatim u procesiji, uz pjesmu, donesena do vanjskog oltara gdje je slavljena misa. Uslijedila je krunica i molitvena priprava tijekom koje se pjevalo geslo jubilarne godine, a program je animirao generalni vikar, mons. Ivan Ćurić.

Na početku homilije nadbiskup se osvrnuo na pitanje Marijinog blaženstva te dodao: „Isusova Majka Marija je prihvatila i čuvala riječ Božju i to je, draga braćo i sestre, istinsko blaženstvo. Isus upravo to naglašava, da su slušanje i čuvanje Božje riječi najveća Marijina krepost, koja je vrijedna usklika poštovanja. Krepost vrijedna nasljedovanja, vrijedna nebeske proslave. Mi večeras okupljeni ovdje na ilačkoj vodici, smo utjelovljeni usklik poštovanja prema na nebo uznesenoj Isusovoj majci Mariji. Taj se poklik na nebo uznesenoj Isusovoj majci: »Blažena utroba koja te nosila i prsi koja si sisao« u ovom ilačkom svetištu razliježe već 150 godina.“

Nadbiskup je zatim u kratim crtama opisao nastanak i povijest ilačkog svetišta, te njegov rast i razvoj sve do današnjih dana istaknuvši „pastoralnu razboritost i mudrost tadašnjeg župnika Antuna Matića i biskupa Strossmayera koji je dopustio da se uz izvor podigne kip Majke Božje te da se na tom mjestu smije častiti Blažena Djevica Marija“.

Biskup Strossmayer dao je i suglasnost da se uz izvor i kip podigne i kapelica, a godinu dana kasnije i današnja crkva na Vodici. Mons. Hranić potom je naglasio kako je ovo svetište jedno od 5 najposjećenijih u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, odmah nakon Aljmaša i Slavonskog Broda te je rekao: „Ilača je mjesto zdrave marijanske pobožnosti, gdje se osjeća kako i danas živi marijanska duša našega Hrvatskoga naroda te kako tu marijansku dušu upijaju i današnje mlade generacije. I ovo naše današnje hodočasničko okupljanje i svetkovanje Velike Gospe o jubilarnoj 150. obljetnici svetišta, neka nas utvrdi u svijesti da pored, te unutar povijesti grijeha, može postojati povijest svetosti, da može postojati povijest pobožnosti, iskrene vjere, predanja i nesebičnosti, povijest čiste ljubavi prema Bogu i prema čovjeku“.

Nakon mise uslijedila je procesija oko svetišta sa svijećama i slikom Drage Gospe Ilačke, koja je zatim, uz prigodne molitve i napjeve, te hrvatsku himnu unesena u kapelicu.

Na uočnicu svetkovine slavljena je i misa u 23 sata koju je tradicionalno predvodio župnik Župe sv. Katarine u Nijemcima, vlč. Darko Tvrdojević sa svojim pjevačkim zborom, ministrantima i čitačima. Na dan svetkovine mise su slavljene u 7 sati, a predvoditelj je bio vlč. Tomislav Đukez, u 9 sati vlč. Pavao Mikulčić, u 10:30 generalni vikar Ćurić te u 16:30 vlč. Matej Glavica. Završno misno slavlje u 19 sati predvodit će domaći župnik i upravitelj svetišta vlč. Ivan Đakovac.

Za proslavu svetkovine Velike Gospe vjernici su se pripravljali devetnicom, a u svetište su hodočastili vjernici iz raznih dijelova Slavonije i Baranje te pogotovo Srijema. Mnogi od njih došli su pješke individualno ili u procesiji. Najpoznatija je procesija iz Iloka, koja broji oko 200 hodočasnika, uglavnom mladih, a koji svake godine uz pjesmu i molitvu pješače gotovo 9 sati te procesije iz susjednih župa Tovarnik i Nijemci.

Tijekom cijele jubilarne godine vjernici u župljani ilačke župe pripremali su se za ovu proslavu. Od brojnih događanja posebno značajan bio je Studijski dan povodom 150. obljetnice svetišta u svibnju, koji je završio svečanim misnim slavljem pod predsjedanjem sisačkog biskupa i predsjednika Hrvatskog mariološkog instituta, mons. Vlade Košića; kao i blagoslov novih zvona na ilačkom svetištu u srpnju, koja su postavljena na kapelu, a koja je blagoslovio đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Srakić.

Marija Dević/Jasmin Budinski