Snježna Gospa i Dan pobjede

OSIJEK (TU) – Blagdan Snježne Gospe te Dan pobjede i domovinske zahvalnosti proslavljeni su u Osijeku, 5. kolovoza u donjogradskoj crkvici Snježne Gospe trima misnim slavljima, klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i molitvom krunice prije misnih slavlja.

Klanjanje od 11 do 18 sati otvorili su donjogradski župnik Ivan Jurić i Željko Šimić, bivši donjogradski vikar i župnik u Drenovcima, a vjernici su, predvođeni članovima Marijine legije i Katoličke laičke zajednice MiR, molili pred za domovinu, mir, slogu i blagostanje. Tristoljetno čašćenje Gospe u župi Preslavnog Imena Marijina nastavljeno je tradicionalnim sudjelovanjem vjernika osječkih župa na euharistijskim slavljima u crkvi Snježne Gospe i na trgu ispred nje.

Večernju misu, koju je uz orguljsku pratnju s. Kristine Cenkovčan uveličao župni zbor, predslavio je vlč. Šimić uvodno rekavši: „Od davnina naš hrvatski narod utječe se Gospi i u ovoj drevnoj crkvici ište njezin zagovor kod Boga, pa je tako bilo i na blagdan Snježne Gospe prije 20 godina kada je, vjerujem, naša Majka bila uz nas i uz ljude koji su trebali nositi žrtvu i za nas. I dok Boga po zagovoru naše nebeske Majke molimo za različite nakane i potrebe naše domovine, i zahvaljujemo za sva dobra, domovinu i slobodu te molimo za budućnost obitelji i domovine.”

U propovijedi Šimić je istaknuo da blagdansko čitanje upućuje na zagledanost u Isusa Krista trpećega, njegove riječi na križu kojima nas preporuča Majci, sveuobuhvatnoj ljubavi te kako „po uzoru zajedništva u prvoj kršćanskoj zajednici, koja je okupljena oko Marije, i danas nama vjernicima valja tražiti njezin majčinski zagovor i milost da njenim putem pronalazimo put do Boga uz molitvu za nepropadljivo, i Božju podršku našem cjelokupnom društvu, a ne za uspjeh osobnih interesa.” Na blagdan Snježne Gospe u donjogradskoj je župi počela devetnica uoči slavlja Velike Gospe. Nevenka Špoljarić