Mlada misa vlč. Ivana Begovića

VINKOVCI (TU) – Nakon što ga je na ovogodišnju svetkovinu Petrova u đakovačkoj prvostolnici polaganjem ruku i posvetnom molitvom đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić, zaredio za prezbitera, vlč. Ivan Begović iz Vinkovaca je u nedjelju 12. srpnja slavio mladu misu u filijalnoj crkvi sv. Josipa, Župe bl. Alojzija Stepinca u Vinkovcima. Ovo je prva mlada misa u ovoj župi od njezina osnutka 2010. godine.

 Nakon blagoslova majke Melite i oca Blaža u obiteljskom domu, procesija je krenula do crkve ispred koje je svečano misno slavlje u koncelebraciji dvanestorice svećenika predvodio mladomisnik vlč. Begović koji je za svoje mladomisničko geslo izabrao redak iz Psalma 39: Sva je nada moja u Tebi! (Ps 39,2.b). Prvo čitanje čitala je mladomisnikova sestra Martina Ević, a drugo s. Salezija Blaško. Propovijedao je profesor na KBF-u u Đakovu doc. dr. sc. Stjepan Radić.

O tome kakvo svećeništvo želi sebi i mladomisniku, citirao je fra Željka Tolića: „Volim svećeništvo koje više govori o Bogu i njegovoj milosti, nego o Zavodniku svega svijeta i njegovoj lukavosti; o nebu, nego o paklu; o snazi Božje milosti, nego o grijehu učinjenom iz slabosti; koje više govori o ljubavi Očevoj, nego o slovu zakona; o Kristu, nego o svijetu; o solidarnosti s gladnima, nego o suradnji s bogatima; o dopuštenom, nego o zabranjenom; o danas, nego o tjeskobnom sutra; o onome što je ispred nas, nego o onome iza nas. Volim svećeništvo koje se umara da svima donese Boga; svećeništvo za koje nitko nije otpisan i u kojemu nitko nije privilegiran; svećeništvo u čijem je stadu 99 ovaca, a ono se trudi i trsi pronaći i spasiti onu zadnju, zalutalu, izgubljenu. Volim svećeništvo koje se trsi biti uvjerljivije, nego brojnije; otvorenije svjetlu uskrslog Gospodina, nego snazi zemaljskog moćnika; autentičnije, nego čašćenije; svačije, nego ničije. Volim svećeništvo koje je više majka svakome, nego kraljica nikome; koje je više odvjetnik, nego sudac; više učitelj, nego policajac. Volim svećeništvo koje je u duhu Isusovu i duhu njegove Majke Marije radije veli: Bacite ponovno mreže, Ustani i hodi, Ja sam s vama, Neka mi bude po tvojoj riječi… , nego kad kaže: čekaj, pazi, odreci se i trapi se! Volim svećeništvo koje zna biti blago prema svakoj slabosti i jako protiv svake licemjernosti; svećeništvo koje se trudi imati ljubav u srcu, a ne sigurnost u pretincu; svećeništvo u kojem uvijek postoji ugrijano ognjište za zimne i osamljene, uvijek topao kruh za gladne, majčinska briga za potrebne, utješna riječ za slomljene; svećeništvo u kojem su uvijek otvorena vrata umornom putniku koji traži istinu koju još nije našao! Volim svećeništvo u kojem ne manjka klečeće teologije, svećeništvo koje se zna skrušiti i moliti: Miserere mei, Deus, secundum magnum misericordiam taum – Smiluj mi se, Bože, po velikom milosrđu svome. Nemam ti što žrtvovati. Sve što bih ti dao, ne treba ti. Zato ti prinosim srce – srce raskajano i ponizno. Ne prezri ga, ne odbaci ga. Prihvati ga, Bože, jer ti ljubiš srce iskreno. Sve što je u meni porušeno, ti obnovi i sagradi na slavu svoju, a na spasenje moje. Volim takvo svećeništvo jer je ono svećeništvo sv. Ivana Marija Vianneya, svećeništvo bl. Alojzija Stepinca i sluge Božjega o. Ante Antića. Takvo svećeništvo volim i za takvo se svećeništvo molim!“

U prinosu darova sudjelovali su mladomisnikovi roditelji, braća i sestre. Na kraju mise prigodno se obratio i sam mladomisnik zahvalivši, prije svega, Bogu na daru života, na daru svećeništva, potom, među ostalima, svojim roditeljima, braći i sestrama, pokojnim bakama i djedu te živućem djedu i domaćem župniku. Nakon mladomisnikove zahvale, otpjevani su himan Tebe Boga hvalimo i pjesma Bože čuvaj Hrvatsku te su vlč. Begović i ovogodišnji mladomisnici vlč. Krešimir Šaf iz Slavonskog Broda i Ilija Dogan iz Ivankova, podijelili zajednički mladomisnički blagoslov.

Na misnom slavlju, među ostalima, sudjelovali su brojni domaći župljani, vjernici iz drugih župa, mladomisnikov djed, rodbina, prijatelji te gradonačelnik Vinkovaca dr. Mladen Karlić. Pjevao je zbor koji su činili članovi domaćega Mješovitoga zbora, pjevači iz vinkovačkih župa Sv. Ćirila i Metoda i Sv. Euzebija i Poliona te članovi Vokalno-instrumentalnog sastava „Marijine zvijezde“. Nakon misnoga slavlja mladomisnik je pojedinačno podijelio svoj mladomisnički blagoslov kao i dvojica ovogodišnjih mladomisnika.

Prije misnoga slavlja uime župljana mladomisnika je pozdravila vjeroučiteljica Anamarija Josić. „Ova župa je radosna jer si ti prvi u povijesti ove župe koji krećeš u svećeništvo, prvi iz ovoga naselja. Znamo što su Vinkovci doživjeli u obrambenom Domovinskom ratu, braneći na svojim rubovima grada od agresora i svoje obitelji, i svoju vjeru i cijelu domovinu. Znamo što si i ti doživio i preživio zajedno sa svojim roditeljima i sestrom kad si bio teško ranjen. Bog je u tom trenutku za tebe imao plan, ostavio te na životu, i danas ga ostvaruješ u svećeničkom pozivu. Hrabro samo, Ivane“, rekla je, među ostalim, Josić.

Vlč. Begoviću se obratio i domaći župnik Krešimir Aračić koji je, među ostalim, rekao: „Drago mi je da sam mogao biti svjedokom, kao tvoj župnik, tvojih posljednjih pet godina u formaciji i hodu prema svećeničkom pozivu. Bilo je to zaista lijepo iskustvo. Radost je još i veća jer ni jednom nisam osjetio da ti je ovaj poziv težak i da sumnjaš, da strahuješ u ono što te Bog zove. Vjerovao si, a sad kao svećenik, morat ćeš još i više, da te Bog u svakom tvom koraku vodi i ohrabruje, i nikad te nije i neće napustiti.“

Mladoj misi prethodila je trodnevnica koju su predvodili i propovijedali: dekan Garčinskog dekanata i župnik Župe sv. Mateja apostola i evanđeliste iz Garčina Mato Knežević, profesor na KBF u Đakovu i predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda, mons. dr. Ivica Pažin i župnik Župe Pohođenja BDM iz Vrbice Josip Matas.  

Vlč. Begović rođen je 31. ožujka 1990. godine u Vinkovcima, od oca Blaža i majke Melite r. Benaković. Osnovnu školu, a potom i Srednju tehničku školu završio je u Vinkovcima. Nakon srednje škole radi godinu dana i upisuje filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Za đakona je zaređen 26. listopada 2014. godine u Đakovu. Đakonski praktikum imao je u Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Snježana Kraljević