Mlada misa vlč. Ilije Dogana

IVANKOVO (TU) – Pod geslom Od ljudi, za ljude (Heb 5,1) proslavio je vlč. Ilija Dogan sa župljanima Župe Ivankovo 5. srpnja svoju mladu misu. Misnom slavlju prethodilo je okupljanje u mladomisnikovoj kući. Nakon majčina blagoslova, rodbina, prijatelji i ostali župljani krenuli su u procesiji do crkve Rođenja sv. Ivana Krstitelja, odnosno Špilje koja se nalazi ispred crkve, a u kojoj je slavljena mlada misa.

Svečanom misnom slavlju prisustvovalo je više svećenika, a pjesmom je slavlje uveličao mješoviti zbor iz crkve Rođenja sv. Ivana Krstitelja. Pomoćni vrhbosanski biskup, mons. Pero Sudar, Ilijin ujak, u svojoj je homiliji istaknuo zgodu vezanu uz odnos prema vjeri 40.-ih godina prošloga stoljeća. Naime, jedan je djed rekao jednome dječaku koji je odlučio poći za svećenika da se ostavi toga posla jer neće imati komu propovijedati, a danas taj djed ima unuka koji je postao svećenikom, i koji naviješta Radosnu vijest u Slavoniji.

Vlč. Ilija je na samome kraju zahvalio Bogu na pozivu na koji je spremno odgovorio, zahvalio je na zemlji u kojoj je rođen, roditeljima, braći, sestrama, rodbini, ivankovačkom župniku Stjepanu Krekmanu koji ga je poslao u sjemenište na Šalatu, svim župnim vikarima koji su ostavili trag u njegovu životu, prijateljima, kolegama, učiteljima, vjeroučiteljicama, nastavnicima i profesorima, osječkoj župi gdje je boravio kao đakon, prisutnoj braći mladomisnicima, ivankovačkim zborovima, zvonaru Leu i svim Ivankovčanima koji su se okupili na mladoj misi. Skroman kao i uvijek završio je riječima: „Sve je ovo danas, Bože, samo i jedino radi Tebe jer svi smo mi samo oruđe u Tvojim rukama, a sve ovo je Tvoje djelo koje činiš preko nas, običnih i nesavršenih ljudi. Sve što imamo i jesmo od Tebe smo primili (…)“. Misa je završila blagoslovom petorice mladomisnika – Ilije Dogana, Antuna Faltaka, Leonarda Šardija, Ivana Begovića i Krešimira Šafa.

Svečanom mladomisničkom slavlju prethodile su trodnevnice koje su predvodili Anđelko Košćak, Ilijin bivši duhovnik i sadašnji rektor sjemeništa u Zagrebu, zatim Tomislav Karavidović, prijatelj iz Rima te Ivo Stipić, rođak i prijatelj. Misna slavlja animirali su ivankovački zborovi – od dječjega „Glasnici velikoga Kralja“, preko zbora mladih „Lahor“ do Zbora crkve sv. Nikole Tavelića. Mateja Maričić