Misa zadušnica za biskupa Ćirila Kosa

ĐAKOVO (TU) – O 12. obljetnici smrti đakovačkog biskupa Ćirila Kosa, u đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra u ponedjeljak 6. srpnja 2015. misu zadušnicu predvodio je nadbiskup Đuro Hranić, u koncelebraciji generalnog vikara Ivana Ćurića te svećenika koji djeluju u središnjim nadbiskupijskim ustanovama.

Uvodeći u misno slavlje, nadbiskup je podsjetio kako se nalazimo u godini kada obilježavamo 200. obljetnicu rođenja i 110. obljetnicu smrti biskupa Strossmayera, koji je započeo širiti kult Svete braće Ćirila i Metoda (čiji je spomendan bio dan ranije, 5. srpnja), smatrao da su oni istinski most između Istoka i Zapada te im u đakovačkoj katedrali dao sagraditi oltar. Također, nadbiskup je istaknuo kako je biskup Ćiril Kos upravo na tragu djelovanja, rada i zauzimanja biskupa Strossmayera 1985. godine bio domaćin velikoga europskoga slavlja, kada se u Đakovu obilježavala 1100. obljetnica smrti sv. Metoda, srijemskoga (sirmijskoga) biskupa.

U prigodnoj homiliji nadbiskup je govorio o Svetoj braći, koji u svome djelovanju nisu služili ničijoj politici, već su potpuno bili u službi evangelizacije. Stvorili su novo pismo, preveli knjige na staroslavenski jezik, stvorili literaturu i postali ne samo apostoli, nego temelji kulture i pismenosti među slavenskim narodima, a da pritom nikome ništa nisu oduzeli, već su sačuvali sve u njihovoj kulturi i liturgijskom obredu, sačuvali su jedinstvo Crkve.

“U vrlo složenim prilikama, podvrgnuti različitim pritiscima, ostali su vjerni Bogu i njegovoj istini koja nije bila ovisna o političkim interesima. Vodila ih je dobrobit kraljevstva Božjega, te su odigrali važnu ulogu u čuvanju jedinstva Crkve i postali nadahnuće mnogima”, rekao je nadbiskup Hranić, dodavši kako je pokojni biskup Kos s ponosom nosio ime jednoga od Svete braće i često s oduševljenjem pričao o njima. “Zato smo danas, na 12. obljetnicu njegove smrti, uzeli misni obrazac Svete braće. Slaveći njih, molimo za njega, da ga Gospodin pridruži Svetoj braći u nebeskom kraljevstvu. Dok molimo za pokojnog biskupa Ćirila, želim nam staviti na srce da se sjetimo našega umirovljenog nadbiskupa Marina, koji danas obilježava svoj 78. rođendan, da ga Gospodin i dalje prati dobrim i krepkim zdravljem, kako bi mu mogao i dalje radosno služiti u Crkvi Božjoj”, dodao je nadbiskup Hranić.

Po završetku misnog slavlja, nadbiskup se u pratnji svećenika, časnih sestara, bogoslova i brojnih vjernika spustio u kriptu katedrale do groba pokojnog biskupa Kosa te je ondje uz prigodnu molitvu i pjesmu blagoslovio njegov grob. A. Banović