Molitva i mise uz Dan obrane Osijeka

OSIJEK (TU) – Po prvi puta u Osijeku je 5. prosinca obilježen Dan obrane grada Osijeka, dan kada su hrvatski branitelji na osječkim bojišnicama odbili žestoke napade agresorske vojske 1991. godine te sačuvali teritorijalni integritet grada i Republike Hrvatske.

Sjećajući se 28 poginulih branitelja, četvero civila, branitelja koji se još uvijek vodi nestalim te ranjenih, njihovi su suborci iz osječkih brigada sa zapovjednicima, građanima, predstavnicima braniteljskih udruga te Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije održali komemoracijske programe na više gradskih i prigradskih lokacija uz spomen-obilježja, dok je zadušnica 5. prosinca održana u kapelici sv. Roka te podnevna molitva u Nemetinu kraj križa i spomen-ploče na nemetinsku bitku u kojoj je 1. bojna 106. brigade HV-a spriječila agresorski ulazak u Osijek te su šestorica branitelja poginula.

U Nemetinu je, nakon odavanja počasti stradalima uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća, evanđeoski ulomak čitao Ante Lučić, župni vikar donjogradske župe Preslavnog Imena Marijina, molitvu je predvodio preč. Ivan Jurić, donjogradski župnik koji se u obraćanju mnoštvu sabranih prisjetio ratnih dana u Osijeku, podsjećajući kako je obrana Osijeka istinski izvojevana s krunicom i najvećom braniteljicom Majkom Marijom što je bdjela nad slabo vojno naoružanim Osijekom.

Svečanost su uveličale duhovne i domoljubne pjesme koje je govorila Nevenka Špoljarić, a otpjevao HOPGD „Zrinski“ uz ravnanje Jure Jurkovića, dok je pukovnik Zlatko Boras naposljetku zahvalio suborcima pozivajući ih na trajno zajedništvo i njegovanje domovinskih vrijednosti. Program obilježavanja Dana obrane Osijeka započeo je Petim međunarodnim interdisciplinarnim znanstveno-stručnim skupom Slavonija i Baranja u Domovinskom ratu, održanim 3. i 4. prosinca. Osim odavanja počasti 16-orici stradalih u šumi Rosinjača, polaganja vijenaca kod kapelice Kraljice Mira, uz spomen-obilježja na Filipovici, u Brijestu, Industrijskoj četvrti, Tenji, Nemetinu i u Antunovcu (služena je zadušnica), otvoren je Veteranski centar u Osijeku (Bartola Kašića 2) i održan glazbeno-scenski spektakl „Vukovarsko svjetlo“ u dvorani Gradski vrt.

Maratonci su trčali Krug zajedništva, ljubavi i mira, simbolično na južnoj bojišnici. Počast poginulima 5. prosinca izrazili su i učenici predvođeni Sandrom Brajnović, ravnateljicom Trgovačke i komercijalne škole Osijek “Davor Milas”, koja nosi ime po poginulome branitelju. Brojni su dragovoljci u znak zahvalnosti Gospi sudjelovali u devetnici Gospi Osječkoj „Čuvarici grada“ u franjevačkoj crkvi Sv. Križa u Tvrđi na večernjim misnim slavljima pripravljajući se za blagdan Bezgrješnog začeća BDM. N. Špoljarić