Ljetni dvobroj Vjesnika

ĐAKOVO (TU)Hodočašća i svetišta tema je ljetnog dvobroja Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije. „Svetište je oaza u kojoj se lakše kazuje sve po istini pred Bogom i u kojoj se, zajedno s drugom braćom i sestrama, odlučnije odbacuje zlo koje je u čovjeku te prihvaća dobro“, naglasio je urednik Boris Vulić u uvodniku pod naslovom Dotaknuti i biti dotaknut.

Nadbiskup Đuro Hranić piše o svetištima kao povlaštenim mjestima nove evangelizacije, a ne „vjerskog turizma“. Nadbiskup u miru Marin Srakić priredio je Po(r)uku biskupa Strossmayera ispovjednicima: blago postupati s grešnicima, te četvrti nastavak Anegdota iz života biskupa, svećenika i bogoslova. Željko Čekolj piše o Hodočašćima u najstarijoj povijesti, Ante Crnčević o Hodočasničkom licu Crkve i suvremenim mijenama hodočašća, Bono Zvonimir Šagi o Sakramentu pokore u sklopu hodočašćenja, Ivan Lenić o Svetištima i hodočašćima u službi nove evangelizacije, Luka Marijanović o Marijanskim svetištima u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i Srijemskoj biskupiji te o knjizi Ivana Karlića i Tomislava Filića Gospa Ilačka, a Petar Klapež o Svećeniku – Marijinu hodočasniku.

U rubrici Razgovor s prijateljima, Ivica Raguž nastavlja razgovarati s Friedrichom Nietzscheom. Bože Radoš u nastavcima piše na temu Križ kao odgojno sredstvo: Pedagogija križa, a Ivan Zirdum u kolumni za svećenike poziva Hodočastimo Gospi Dragotinskoj. U rubrici Osnažiti obitelj i njezine pomagače Ana Štimac piše o Depersonalizaciji pomagačkih zanimanja i kako je zaustaviti, Zvonko Pažin promišlja o Pučkim pobožnostima u misi?, Robert Farkaš priredio je Propovijedi, a Josip Filipović Euharistijsko klanjanje za duhovna zvanja/na kraju školske godine. U Glazbenoj građi Ivan Andrić predlaže skladbu Majci Triput Divnoj. Kolumnu za vjeroučitelje napisala je Ana Volf, a naslov joj je Vjeronaučni facelook. U sklopu Godine posvećenoga života s. Damjana Mihaela Barbarić promišlja pod naslovom Zaželi li Kralj ljepotu tvoju, smjerno se pokloni Njemu.

U Događanjima iz života Crkve donosimo opširno izvješće o pastoralnom pohodu pape Franje Sarajevu, raspored hodočašća u marijanska svetišta te program rujanskog Teološko-pastoralnog seminaru za svećenike na temu Aktualnost Bogu posvećenog života za kršćansku duhovnost i pastoral. Iz nadbiskupijske sakralne baštine Tomislav Ćurić za ljetni dvobroj izdvojio je sliku Gospe Ilačke koja krasi kapelu Svetišta na Vodici. M. Kuveždanin