Proslava sv. Bone u Vukovaru

VUKOVAR (TU) – U srijedu, 24. lipnja 2015., u Vukovaru, u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova, održana je proslava blagdana sv. Bone, zaštitnika Vukovara. Umjesto procesije koja se tradcionalno održava na Dan sv. Bone, zbog vremenskih prilika sve se odvijalo u župnoj crkvi. 

U uvodnim riječima vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić uz pozdrave je podsjetio “da je štovanje rimskog svećenika i mučenika Bone u Vukovaru pokrenuo o. Josip Janković, rođeni Vukovarac, koji je zamolio papu Benedikta XIV. 1753. da za duhovnu utjehu svoga naroda u Srijemu i Slavoniji daruje moćnoga sveca, da bi već 24. lipnja 1754. moći sv. Bone stigle u Vukovar …‘.

U znaku sjećanja na dolazak sv. Bone u crkvu sv. Filipa i Jakova, uoči samog početka sv. mise, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vukovar pronijeli su kroz crkvu moći sv. Bone te ih u svetištu ispred oltara položili na štovanje. Gradski puhački orkestar zajedno sa župnim zborom sv. Cecilije izveo je državnu himnu.

Svečanu misu na blagdan sv. Bone predvodio je vlč. Ivan Jurić, župnik osječke donjogradske župe Preslavna imena Marijina, uz koncelebraciju preč. Bože Radoša i domaće braće franjevaca. Crkveno pjevanje animirao je župni pjevački zbor Sv. Cecilija, a na samoj svečanosti nazočili su, i kao suorganizatori, gradonačelnik i gradski vjećnici grada Vukovara.

Vlč. Jurić je podsjetio na vremena tijekom Domovinskog rata, kada su svi živjeli s Vukovarom i stradanjem njegovih građana. Po završetku mise u dvorištu franjevačkog samostana priređen je glazbeni program HKGD ‘Dunav’ (izveli su splet hrvatskih folklornih pjesama). Branka Ban