Seminar posta, molitve i šutnje

ĐAKOVO (TU) – U organizaciji Doma duhovne pomoći sestara Sv. Križa u Đakovu od 9. do 14. listopada 2018. održan je seminar posta, molitve i šutnje, koji je vodila s. Ljilja Pehar, franjevka iz Mostara. Tema seminara bila je „Sveti se Ime tvoje!“ a cilj je bio uvesti sudionike u život s kruhom, kako bi se približili Euharistijskom kruhu.

U ozračju šutnje i mira, dani su bili protkani molitvom psalama, predavanjima, radom s biblijskim tekstovima i izmjenom iskustva. Organizirano je danonoćno klanjanje Presvetom Sakramentu i ispovijed, kao i svagdanje euharistijsko slavlje.

Poseban doživljaj bili su obroci koji su trajali pola sata, gdje bi se u šutnji blagovao kruh s uputom kako je važno „kruh piti“ a „vodu jesti“. U današnjem načinu života ovakvo  blagovanje dovodi do nutarnjeg smirivanja, ima odraza i na fizičko zdravlje, jer se organizam osim čišćenja od nepotrebnoga dovoljno nasićuje, tako da je moguće sve te dane živjeti o kruhu bez teškoća. Na taj način sudionici su kroz post učili kako će jesti, moleći učili kako će moliti, a šutnja ih je učila kako druge slušati i pravo govoriti.  

Kroz seminar je prošlo 17 sudionika iz raznih krajeva: Kaštel Novi, Sesvete, Lipik, Slavonski Brod, Osijek, Vrbova, Andrijaševci, Stari Mikanovci, Đakovo te Domaljevci u BiH. Ove godine obilježena je 10. godišnjica održavanja ovih seminara u Đakovu, zahvalivši s. Ljilji za spremnost dolaženja u Slavoniju. s. R. Ralbovsky