Otvorenje izložbe „150 godina zaJedno“

ŽUPANJA (TU) – U nedjelju 7. listopada 2018. u Pastoralno-kulturnom središtu bl. Alojzija Stepinca Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji otvorena je izložba pod nazivom „150 godina zaJedno“. Povod izložbi je proslava 150. godišnjice dolaska Milosrdnih sestara sv. Križa u Hrvatsku (1868. – 2018.), točnije u Đakovo, a organizatori su s. Marija Estera Radičević, autorica izložbe i Zavičajni muzej Stjepana Grubera iz Županje.

Otvorenju izložbe prethodila je sveta misa kojoj su nazočile sestre „Križarice“ iz Đakova, predvođene provincijalnom poglavaricom s. Valerijom Široki. Također, nazočilo je i sedam kandidatica, predvođenih njihovom odgojiteljicom s. Dorotejom Krešić, koje su se na kraju mise predstavile okupljenim vjernicima te s njima podijelile svoje iskustvo samostanskog života po odazivu na Božji poziv.

Program otvorenja izložbe, kojoj su nazočili mnogi župljani i predstavnici gradske vlasti na čelu s gospodinom Zvonimirom Stjepanovićem, predsjednikom Odbora za kulturu, vodila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera iz Županje mr. Janja Juzbašić, a tijekom programa nazočnima su se obratili domaći župnik vlč. Robert Jugović, autorica izložbe s. Marija Estera Radičević te provincijalna poglavarica s. Valerija, koja je izložbu proglasila otvorenom. Program su pjesmom i svirkom upotpunile sestre i kandidatice spomenutog reda.

Razgledajući mnoge slike i eksponate, posjetitelji su mogli vidjeti kako izgleda život i rad sestara kroz povijest do današnjih dana. One su davne 1868. godine u Đakovo stigle iz Ingenbohla (Švicarska) na poziv tadašnjeg biskupa Strossmayera, kako bi radile u odgoju mladeži i djece. Tijekom 150 godina radile su kao odgajateljice, učiteljice, medicinske sestre, a napose kao vjeroučiteljice i pastoralne suradnice u župama nadbiskupije. Mnoge su sestre iz ovoga reda djelovale dugi niz godina i u župi domaćinu izložbe te su se mnogi župljani prisjetili tu večer prisutne s. Anite. Osnivateljica Hrvatske provincije bila je majka Marija Terezija Scherer, koja je brižno pratila i podupirala rast i razvoj ove Provincije u našim krajevima, a zajednicu u Đakovu posjetila je četiri puta. Zoran Zadro