Katehetska nedjelja u konkatedralnoj župi

OSIJEK (TU) – Misa sa zazivom Duha Svetoga uz početak nove školske i katehetske godine proslavljena je u nedjelju, 23. rujna u konkatedralnoj Župi sv. Petra i Pavla u Osijeku pod geslom Gdje Bog velik, velik je i čovjek. Na poseban poziv župnika mons. Adama Bernatovića odazvali su se ravnatelji, učitelji i prosvjetni djelatnici osnovnih školâ Sv. Ane, Vladimira Becića, Franje Krežme, Antuna Mihanovića i Ivana Filipovića. Misu uz prisutnost mnoštva učenikâ i njihovih roditeljâ predvodio je župni vikar vlč. Robert Almaši.
Obraćajući se u svojoj homiliji djeci i roditeljima je rekao: „Započeli smo novu školsku i katehetsku godinu. Možemo slobodno reći kako tijekom cijeloga života čovjek nešto započinje. Uvijek se nađe nešto što treba započeti i dovršiti. U našem životu, mi prvo bivamo djeca, onda dolazi doba mladosti, zatim zrelosti i starosti. Ali učenje i obrazovanje započinje već i prije polaska u školu, a možemo reći da traje gotovo cijeli život“, započeo je svoje prigodno razmišljanje župni vikar.

„Danas nas Isus u evanđelju sve, bilo kojega da smo uzrasta i životne dobi, poziva da budemo poput djece. To ne znači da svi trebamo biti djetinjasti, razmaženi i neozbiljni. Ne, nego Isus poziva da, poput djece, budemo djetinje nevini, ponizni i otvoreni za novost evanđelja i života koji nam ono nudi. Biti poput djeteta, u smislu kako nas to Isus poziva, jest da budemo svjesni svoje ovisnosti o Bogu, kao što su djeca ovisna o roditeljima. Jer svi smo mi zapravo djeca našeg Nebeskog Oca, koliko god da stari bili“, zaključio je vlč. Almaši.

Na kraju mise koju su animirali učenici s vjeroučiteljima pojedinih škola pokajničkim činom, čitanjima i prinosom darova, uslijedio je blagoslov učenika, njihovih učitelja i roditelja te njihovih školskih torbi. Euharistijsko slavlje animirao je dječji zbor pod ravnanjem s. Branke Čutura i Dubravke Matić. Po završetku mise za sve prosvjetne djelatnike upriličen je agape u konkatedralnom župnom dvoru. Marica Wohlmuth