Održan prvi seminar za bračne parove „PUT ZA DVOJE“

ĐAKOVO (TU) – Bračna i obiteljska savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirala su seminar za bračne parove do petnaest godina braka pod nazivom „PUT ZA DVOJE“. Seminar je održan u subotu 16. svibnja 2015. u prostorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Zamišljen je kao cjelodnevno druženje i rad na razvoju i učvršćenju življenja u paru, kroz vježbanje komunikacijskih vještina i načine rješavanja sukoba, učenje prepoznavanja potreba i izražavanje emocija, kako se nositi sa stresom. Svrha susreta je prevencija različitih bračnih poteškoća i eventualni razvod braka.

Seminar je bio podijeljen u tri dijela. U prvom dijelu bračni parovi slušali su teoretski okvir kroz predavanje dr. Ljiljane Bastaić, psihijatrice i psihoterapeutkinje iz Zagreba. Dr. Bastaić upoznala je parove s razvojnim mogućnostima ljudskog mozga, područjima svjesnog i nesvjesnog, tipovima ličnosti, etapama razvoja ljubavnog odnosa. Tako su parovi ponovno prolazili fazu romanse i fazu borbe za prevlast, a dr. Bastaić ih je poučavala kako se samo kroz učenje i vježbanje mogu prevladati konflikti iz faze borbe za prevlast, te postići konačni cilj: svjesnu ljubav. Od rođenja svako od nas je doživio mnogo trenutaka u kojima smo se osjećali povrijeđeno, ali nismo bili u stanju izreći svoje osjećaje kao dijete. U razvoju svjesne ljubavi događa se tzv. „čudo iscjeljenja“ pri kojemu uspijevamo jasno i otvoreno izreći svom supružniku „cijeloga sebe“. Dakle, otvaramo se drugome, bez straha od povrijeđenosti. Na kraju predavanja, dr. Bastaić je upoznala parove s glavnim oruđem Imago terapije (dr. Bastaić je Imago terapeut) dijaloškim procesom pri kojem se kroz zrcaljenje, validaciju, emaptiziranje postiže bliskost, razumijevanje, razrješivanje sukoba, jednom rječju – postiže se „čudo iscjeljenja“. Predavanje je završilo vježbanjem „Imago razgovora potvrde i pohvale“.

U drugom dijelu seminara bračni parovi su bili podijeljeni u tri skupine koje su vodili stručni suradnici i djelatnici Savjetovališta. U radionicama su se podsjetili svojih početaka zajedništva, zaljubljivanja, razloga povezanosti, trenutaka bliskosti i trenutaka kada su se udaljavali na svom bračnom putu. Parovi su prošli i glavne stresne životne događaje u svom bračnom životu, te su se ‘ocijenili’ koliko stresnim životom žive. Jedni drugima su pripovijedali na koji način se vole, razmjenjuju osjećaje, što pridonosi njihovoj privrženosti. Opisivali su kvalitete svojih supružnika, te usavršavali komunikacijske vještine. Zanimljivo je bilo slušati i predrasude koje muškarci imaju o ženama, kao i ženske predrasude o muškarcima. U radionicama su se mogle čuti radosti i nade, žalosti i tjeskobe različitih faza braka. Jedni drugima su davali poticaj, savjete i hrabrili kako bi nastavili svoj bračni put.

U trećem dijelu djeca parova, koju su čuvale studentice KBF-a, otpjevala su nekoliko pjesama na završnoj priredbi. Nakon toga je uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je vodio dr. Josip Bošnjaković, a slavlje su animirali pjesmom i sviranjem studenti KBF-a. Suzana Matošević