Susret roditelja i primanje među kandidate za đakonat i prezbiterat

ĐAKOVO (TU) – U subotu 9. svibnja 2015. godine u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu održao se tradicionalni susret roditelja svećeničkih kandidata. Susret je započeo u auli Bogoslovnoga sjemeništa u 9.30 sati. Nakon uvodnog molitvenog dijela, koji je predvodio duhovnik Bože Radoš i pjesme Bogoslovnog zbora, uslijedila je kratka prezentacija i recitacija bogoslova.

Prigodnu pozdravnu riječ uputio je i rektor Bogoslovnog sjemeništa, mo. Ivan Andrić, nakon kojeg je ekonom vlč. Mato Gašparović imao duhovni nagovor u kojem je naglasio ulogu i važnost obitelji, oca i majke, u odgoju djece i njihovu usmjeravanju u životu. Pri tome se osvrnuo na Svetu Nazaretsku Obitelj koja je uzor svake obitelji, obitelj u kojoj su, kao i svim našim obiteljima, prisutni i usponi i padovi. U tim trenucima nisu posustajali već su se utekli Gospodinu za pomoć i s pouzdanjem u njega živjeli uz sve što ih je snašli.

„Tako i vi, dragi roditelji, morate s vjerom i pouzdanjem u Boga živjeti i ne dati se pokolebati u nedaćama koje vas snalaze. Vaši sinovi, koji su se odazvali Gospodinu, moraju mu vjerno služiti i predati se, kako bi vama i svim ljudima donijeli Krista u srce i život s kojim ćete živjeti i boriti se u ovome svijetu do konačnog, ponovnog dolaska našeg Gospodina Isusa Krista“, naglasio je vlč. Gašparović. Po završetku susreta u auli uslijedile su još dvije pjesme Bogoslovnog zbora, te prigoda za ispovijed.

Središnji događaj susreta bilo je euharistijsko slavlje u kapeli Bogoslovnog sjemeništa, kojem je predsjedao đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, uz koncelebraciju sjemenišnih poglavara. U uvodnoj riječi nadbiskup je pozdravio svu okupljenu rodbinu i roditelje svećeničkih kandidata, poželjevši im srdačnu dobrodošlicu i podršku za njihove sinove koji su se odazvali Božjem pozivu. Na poseban način je pozdravio ovogodišnje admitende, njih osmoricu, koji će biti primljeni među kandidate za sveti red đakonata i prezbiterata. U prigodnoj homiliji naglasio je važnost svećeničkog poslanja i ulogu Duha Svetoga koji upravlja i vodi pravome putu, koji nadahnjuje i odvažuje za korak više, koji se upliće u živote i mijenja ih.

U tom kontekstu spomenuo je Pavla, koji je nadahnut Duhom Svetim išao po svem svijetu i propovijedao Evanđelje, koji nije znao što ga očekuje, već je pun povjerenja slijedio Božji poziv u svemu pa sve do smrti. „Tako i vi, dragi bogoslovi i admitendi, Božjim odabranjem i vodstvom Duha Svetoga morate ustrajati na putu svećenstva kako biste bili dobri i čestiti svećenici, vjerni Bogu i njegovu narodu,“ rekao je nadbiskup. Nakon homilije među kandidate za sveti red đakonata i prezbiterata primljena su osmorica bogoslova, sedmorica kandidati Đakovačko-osječke nadbiskupije: Dinko Glavaš (Osijek 1), Dino Klem (Slavonski Brod 2), Ivan Kunčević (Privlaka), Ante Lučić (Đakovo 2), Nino Perica (Osijek 6), Josip Varoščić (Slavonski Brod 2) i Petar Maskaljević (Štitar) te jedan kandidat Subotičke Biskupije: Saša Bukvić (Stari Žednik).

Misu je liturgijskim pjevanjem poticao Zbor bogoslova, a nakon mise uslijedio je svečani ručak u prostorijama Bogoslovije. Pri kraju ručka, bogoslovi su osobno uručili roditeljima prigodne poklone kao znak pažnje i zahvalnosti. Završna točka susreta bio je susret nadbiskupa Đure s roditeljima đakona u Nadbiskupijskom dvoru. Luka Ivković