Osnovnoškolci u posjeti središnjoj vinkovačkoj župi

bty

VINKOVCI (TU)  – U sklopu razrednog projekta pod nazivom “Domovinski rat. Neka se nikada ne zaboravi!”, učenici 4.c razreda Osnovne škole Nikole Tesle iz vinkovačke četvrti Mirkovci s učiteljicom Katarinom Duspara pohodili su 4. svibnja središnju gradsku župu sv. Euzebija i Poliona.

Istoimena je crkva u Domovinskome obrambenome ratu teško stradala, kao i župni stan. Prigodno predavanje održali su domaći župnik mons. Tadija Pranjić i patolog doc. dr. sc. Dražen Švagelj, koji je u vrijeme Domovinskoga rata bio član Kriznoga štaba Općine Vinkovci i zamjenik ravnatelja Medicinskoga centra. Obojica su cijelo vrijeme rata bili u Vinkovcima, što je na učenike ostavilo dubok dojam.

„Počašćeni njihovim sudjelovanjem u našem razrednom projektu, na djeci primjeren i prihvatljiv način, oba su poštovana gosta iznijela bitne činjenice i nezaobilazne istine o strašnom ratu koji je pogodio našu Domovinu. Djeca su pozorno slušala, postavljala pitanja i zainteresirano promatrala fotografije na zidovima župnoga stana koje svjedoče o nemilosrdnom događaju. Pred kraj, uz piće dobrodošlice, svi smo zajedno otpjevali pjesmu ‘Ne dirajte mi ravnicu’“, rekla je učiteljica Duspara.

Posjet je završio uz poruku mons. Pranjića: “Unatoč svemu, trebamo živjeti u skladu sa svojim kršćanskim načelima i vrijednostima. Opraštati, učiti o svome i svoje voljeti, ali istodobno tuđe i drugačije poštovati, te da to poštovanje mora biti uzajamno.” Posjet je završio zajedničkom molitvom i blagoslovom koje predvodio župnik Pranjić. Snježana Kraljević