Proslava svetkovine sv. Dominika Savija u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – U želji da njegovi župljani, napose djeca i mladi, što bolje upoznaju život i djelo svog nebeskog zaštitnika sv. Dominika Savija, župnik istoimene župe u Slavonskom Brodu Josip Matanović organizirao je duhovnu obnovu, koju je u petak 4. i subotu 5. svibnja predvodio don Danijel Vidović, salezijanac iz Zagreba. On je i na sam blagdan sv. Dominika Savija, u nedjelju 6.  svibnja predvodio svečano euharistijsko slavlje u zajedništvo s domaćim župnikom Matanovićem te brodskim svećenicima fra Domagojem Šimunovićem i grkokatoličkim o. Aleksandrom Hmiljem.

Govoreći o životu i djelu sv. Dominika Savija i karizmi salezijanaca, koje je osnovao svečev odgojitelj sv. Ivan Bosco, don Danijel je naglasio kako nam taj, jedan od najmlađih svetaca Katoličke Crkve, može u puno toga biti uzor, napose u nasljedovanju Isusa i čašćenju Blažene Djevice Marije. Zapitavši se jesu li nam Isus i Marija prijatelji kako su to bili sv. Dominiku, don Danijel je ustvrdio da su nam pravi prijatelji oni koji nam ukazuju na naše pogreške, a ne oni koji nam samo povlađuju. Naglasio je da je Bog onaj koji nam uslišava molitva, a sveci, koji su slika Božja, su naši zagovornici, te je kroz nekoliko osobnih doživljaja posvjedočio kako je sv. Dominik, uz to što je zaštitnik djece i mladih te ministranata i zagovornik majki trudnica i onih koje mole za dar majčinstva. Roditelje je pozvao da bdiju nad svojom djecom, da im svojim životom prenose prave vrednote i paze čime ih ‘hrane’. Na kraju mise posebno je blagoslovio djecu, osobito one koji boluju od raznih bolesti.

Posebnost tih dana bile su relikvije sv. Dominika Savija, koje je župa ovih dana dobila od provincije salezijanaca, a od priloga župljana nabavljen i relikvijar. Nakon što ih je u svečanoj procesiji don Danijel unio u crkvu vjernici su ih mogli po prvi puta i poljupcem počastiti.
Razigrano i veselo bilo je druženje don Danijela i animatora, koji su s njim došli iz Zagreba, u subotu 5. svibnja kada su za njih u župnom dvorištu priredili oratorij. Tako su im kroz razne igre, protkane radošću i veseljem, pokušali približiti don Boscovu karizmu. B. Lukačević