Proslava sv. Filipa i Jakova u Odvorcima

ODVORCI (TU) – Patron svoje župe, sv. Filipa i Jakova, proslavili su u srijedu 3. svibnja župljani istoimene župe u Odvorcima kod Slavonskog Broda. Blagdansko misno slavlje predvodio je domaći sin Josip Erjavac, prošlogodišnji mladomisnik. Uz domaćeg župnika Željka Grigića suslavili su svećenici domaći sinovi: Antun Japundžić i Ivica Tušek, bivši župnici Marko Gačarić i Stjepan Šumanovac te Mato Matasović, Leon Sagbohan i grkokatolički svećenik Ivan Barščevski.

U svoj homiliji vlč. Erjavac promišljao je o istinskoj vjeri koja treba biti prepoznatljiva u našem konkretnom životu. Naglasivši kako su sv. Filip i Jakov svojim životom sve do mučeništva posvjedočili svoju vjeru u uskrslog Krista, stavio ih je vjernicima za uzor. „Filip i Jakov bili su gorljivi svjedoci Isusa Krista, pokazali su to i svojom spremnošću na žrtvu. I mi smo kao kršćani dužni svjedočiti Isusa svojim životom, upozoravati na zlo, na grijeh, dužni smo ostaviti svojoj djeci ono što su nama ostavili naši preci – zajedničku molitvu u obitelji. Pozvani smo oduševljavati ljude za Krista, a to ćemo moći ako smo i sami oduševljeni, ako sudjelujemo redovito na euharistijji“, rekao je među ostalim vlč. Erjavac.

Na misi je posluživao đakon Zlatko Hnatešin, domaći sin koji će u toj župi 22. srpnja ove godine slaviti i svoju mladu misu. Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor. Čestitajući svojim župljanima patron, župnik Grigić zahvalio je nazočnim svećenicima kao i svojim župljanima na sudjelovanju u tom, za to mjesto, velikom događaju. Na poseban je način zahvalio svojim ministrantima, kojih u župi ima dvadesetak i uglavnom su to srednjoškolci, na revnom sudjelovanju kako u ministriranju, tako i sudjelovanju u drugim aktivnostima u župi. B. Lukačević