Susret bračnih parova Vinkovačkog dekanata

TORDINCI (TU) – U četvrtak, 12. ožujka, u Župi Presvetog Trojstva u Tordincima održan je proljetni susret bračnih parova Vinkovačkog dekanata. Nazočila su 32 bračna para, a susret je započeo misnim slavljem u župnoj crkvi u 18 sati, koje je predvodio vlč. Siniša Paušić, dekanatski povjerenik za pastoral braka i obitelji, uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč. Dejana Bubala. Tijekom mise dekan Vinkovačkog dekanata preč. Stjepan Krekman bio je vjernicima na raspolaganju za ispovijed. 

Tijekom propovijedi vlč. Paušić naglasio je da susret započinje misnim slavljem kako bi se okupili oko živog Krista i u njega se zagledali. Istaknuo je važnost i ulogu mise u životu bračnih drugova, a tako i njihovih obitelji, koje su dragocjene za Crkvu. Nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje.

Drugi dio susreta održao se u župnoj dvorani i započeo je izlaganjem vlč. Paušića o Trećoj izvanrednoj biskupskoj sinodi, održanoj u Rimu 5.-19. listopada 2014.  na temu “Pastoralni izazovi u bitelji u kontekstu evangelizacije” te Smjernicama XIV. izvanredne Biskupske sinode. Zatim je uslijedio treći dio susreta – rad u četiri skupine u kojima su voditelji (svećenik i jedan bračni par) razgovarali s članovima skupina o pitanjima koja su postavljena u Smjernicama. Istaknuta je potreba posebnih programâ za bližu pripravu za ženidbu koji će predstavljati pravo iskustvo sudjelovanja u crkvenom životu i produbiti različite aspekte obiteljskog života.

Također je naglašena nužnost pastoralnog praćenja koje će se nastaviti nakon slavljenja sakramenta ženidbe. U tome je pastoralu od velike važnosti prisutnost iskusnih bračnih parova. Župa se smatra mjestom u kojem se iskusni parovi mogu staviti na raspolaganje mlađim parovima. Pitanja su se odnosila i na svekolike vidike promicanja istinskih obiteljskih vrijednosti, načine na koje Crkva može više biti prisutna među onima koji su se udaljili od vjere te skrbi za ranjene obitelji, razvedene i civilno ponovno vjenčane te osobe s homoseksualnim sklonostima. Članovi skupina su aktivno sudjelovali i iznosili svoja razmišljanja i prijedloge vezane uz postavljena pitanja.

Nakon rada u skupinama vlč. Paušić zaključio je susret zahvalom svima koji su se odazvali. Okupljene je podsjetio na 2. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se 19. travnja 2015. održati u Rijeci na Trsatu na temu “Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske”. Susret je nastavljen druženjem bračnih parova i okrjepom koju su priredili župljani. Tatjana Adžić