Seminar posta, molitve i šutnje

ĐAKOVO (TU) – Seminar posta, molitve i šutnje održan je u Đakovu, u samostanskoj kući „Betanija“, od 3. do 9. ožujka, a vodila ga je s. Ljilja Pehar, franjevka iz Mostara. Tema nagovora bila je „Ljubav nije ljubljena“, a posebni su bili i susreti promišljanja nad Svetim pismom (Lectio divina).

Sudionici su učili osluškivati govor Božji za svoj svagdanji život. Samo blagovanje kruha – post, nije cilj, nego sredstvo koje omogućava dublji susret sa samim sobom i s Bogom, naglasila je voditeljica. Molitveno ozračje, šutnja, stalna prisutnost euharistijskog Isusa, časoslov, misa, ispovijed, nagovori, danonoćno klanjanje, sve je to bilo od velike pomoći tijekom seminara. Sudionici su imali i mogućnost razgovora sa svećenikom, vlč. Dominikom Ralbovski, koji je i sam sudjelovao na seminaru, pa su njegovi nagovori na euharistijskom slavlju proizlazili iz konkretnog iskustva toga dana.

„Zahvaljujemo Bogu, što sve više ljudi otkriva snagu ovih drevnih sredstava duhovne obnove: posta, molitve i šutnje. Na seminar dolaze sa svih strana i razne su dobi. Zadnje vrijeme sve je više mlađih osoba, a ovaj puta bio je najveći broj sudionika koji su bili na cjelokupnom programu, uz one koji su se priključivali povremeno“, naglasili su organizatori, ističući da je ukupno sudjelovalo 34 osobe, od toga 1 svećenik i 5 osoba posvećenog života. Sudjelovali su vjernici iz Đakova, Gundinaca, Starih Mikanovaca, Retkovaca, Josipovca Punitovačkog, Osijeka, Antunovca, Strizivojne, Valpova, Vinkovaca, Županje, Slavonskog Broda, Stare Gradiške, Nove Gradiške, Požege, Zagreba, Vukovara, Vajske i Selenča (Vojvodina). s. Rastislava Ralbovsky