“Osmi” u znaku priprave za 2. nacionalni susret obitelji

SLAVONSKI BROD (TU) – Pod geslom “K Tebi oči dižemo, na pomoć nam budi…” proslavljen je u nedjelju, 8. ožujka “osmi” u mjesecu kao hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći u istoimenoj župi i svetištu u Slavonskom Brodu. Cijeli je dan – molitvom i promišljanjima, napose kroz homilije većine svećenika – bio i u znaku duhovne priprave za 2. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu u travnju o.g. Okvirna tema svih homilija bila je: “Obitelj, prvi hram i škola ljubavi, spremne na žrtvu i odricanje”. Dojmljiv je bio ‘križni put za obitelji’ u popodnevnim satima, koji je predmolio jedan bračni par.

Središnje dopodnevno hodočasničko slavlje uz domaćeg župnika Ivana Lenića i mons. Luku Marijanovića predvodio je preč. Ante Markić, župnik i upravitelj Gospina svetišta u Aljmašu. “Zavirimo u svoje srce i uvidimo što tamo ne spada, što nije po Božjoj volji”, upozorio je na početku mise preč. Markić. Osvrćući se na nedjeljno Evanđelje pojasnio je Isusovu revnost i gorljivost za hram Božji, koji je on nazivao ‘dom Oca mojega’. Posvjestivši da smo i mi postali hramom, svetištem Duha Svetoga u kojem prebiva Bog, naglasio je: “Krist želi da naš hram bude čist, da iz njega ukloni sve ono što tamo ne spada. Poput Isusa pozvani smo, napose u ovom korizmenom vremenu, zaviriti u svaki kutak svoga srca, uzeti u svoje ruke ‘duhovni bič’ i istjerati iz sebe sve što nije prilično našem dostojanstvu Božjega hrama. Budući smo u svetom vremenu posebne Božje milosti, očistimo se kako bi s Kristom mogli uskrsnuti na novi život. U ovom Gospinom svetištu gdje su toliki svećenici ljudima na raspolaganju – uz Božju pomoć i Gospinu zaštitu – oslobodimo se svega što sputava u krjeposnom životu, kako bi čistoga srca krenuli u novi život”, poručio je između ostalog preč. Markić.

U mnoštvu hodočasnika iz grada i okolice, te šire, zamjetljivi su osobito bili župljani Župe sv. Vida iz Varaždina, Pohođenja BDM iz Aljmaša, Uznesenja BDM iz Končanice te napose Župe sv. Mihaela iz Drenja kod Đakova, koji su došli s posebnom nakanom molitve za svoga domaćega sina, novoga krčkoga biskupa mons. dr. Ivicu Petanjka. Da vjernici shvaćaju obraćeničku narav korizmenoga vremena, svjedoči i velik broj onih koji su pristupali sakramentu pomirenja. B. Lukačević