Obilježavanje 20. obljetnice pokopa žrtava u Lovasu

LOVAS (TU) – Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Vlade Republike Hrvatske, Općina Lovas i Vukovarsko-srijemska županija obilježile su 24. ožujka komemorativnim skupom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te misom zadušnicom – 20. obljetnicu pokopa žrtava masovne i pojedinačnih grobnica u Lovasu. Misu zadušnicu u crkvi sv. Mihaela, arkanđela u Lovasu, uz koncelebraciju đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića i svećenika Vukovarskog dekanata, predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić.

Zadušnici su, uz brojne mještane Lovasa i obitelji stradalih, nazočili: uime predsjednice RH umirovljeni general Mladen Markač, uime predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved, uime predsjednika Sabora Republike Hrvatske saborski zastupnik Stevo Culej te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i načelnica Općine Lovas Tanja Cirba.

Zaborav je velika opasnost

U svojoj homiliji kardinal Puljić je rekao: „Dragi Lovaščani i Opatovčani, čuvajte uspomenu na svoje najmilije, koji su svoje živote položili na oltar Domovine. Zaborav je velika opasnost. Mi vjernici moramo prepoznati što nam je sveto, kako bismo se za to mogli žrtvovati.“ 

Zatim je pojasnio: „Položili smo cvijeće i zapalili svijeće. To neće pomoći pokojnima, ali će pomoći nama da ne zaboravimo žrtve. Opasnost je da čovjek zaboravi cijenu ove grude koja je preskupa i natopljena tolikom krvlju žrtava. Trebamo znati i uživati ono što imamo, a imamo slobodu i svoju grudu te veliki broj onih koji su za nas poginuli kako bi mogli živjeti. To treba znati vrednovati. Stara je besjeda – ono što se voli za to se žrtvuje, ili da kažem ono za što se umire to ne odumire. Zbog toga bih htio da nam vrate nadu koju nam kradu. Nadu da upravo na toj žrtvi znademo graditi sadašnjost i gledati te žrtve kao naš zavjet. Zato vas želim istinski ohrabriti – živimo za ono što volimo, volimo ono za što se žrtvujemo, a žrtvujemo kako bismo sadašnjost izgrađivali. Moramo vjerovati da ljubav pobjeđuje i ima zadnju riječ.“ Podsjetio je vjernike da narod koji voli život treba isti i poštovati te rekao:  „Vjerujmo u život dragi vjernici“. Na kraju je napomenuo kako je njegova nazočnost u Lovasu, kao nadbiskupa i metropolita vrhbosanskog, znak i poticaj osjećaju zajedništva svih pripadnika Katoličke Crkve u Hrvata koji treba dijeliti – jer nas vežu zajednički korijeni.

Očuvati istinske i prave vrijednosti

Đakovačko-osječki nadbiskup Hranić u svom pozdravnom govoru izrazio je pijetet prema svim poginulim i ubijenim mještanima Općine Lovas te potaknuo vjernike da „nastoje obnoviti svoju vjeru i očuvati istinske i prave vrijednosti Katoličke Crkve“. Misno slavlje uveličala je svojim pjevanjem Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“. 

Zadušnici je prethodilo polaganje vijenaca kod spomen-obilježja masovne grobnice i komemorativna sjednica Općinskog vijeća Općine Lovas. Obilježavanje 20. obljetnice pokopa žrtava masovne i pojedinačnih grobnica u Lovasu započelo je 21. ožujka maratonom od Vukovara do Lovasa u organizaciji Maraton kluba „Hrvatski sokol“ Osijek. 

Na završetku maratona također su položeni vijenci kod spomen-obilježja masovne grobnice, a toga dana uvečer u Domu kulture Lovas prikazan je dokumentarni film „Krvava berba grožđa“.

S. Pančić/TU