Blagoslov kapelice sv. Leopolda Mandića

SLAVONSKI BROD (TU) – Relikvije sv Leopolda Mandića, koje posjeduje slavonskobrodska župa na Mikrorajonu posvećena tome svecu, od četvrtka 12. veljače trajno su izložene na štovanje u novouređenoj kapelici u sklopu župne crkve. Kapelicu i novi oltar, uređen na mjestu nekadašnje ispovjedaonice, blagoslovio je tijekom večernjeg misnog slavlja domaći župnik Robert Farkaš. Pohranivši u novi oltar svečeve moći župnik Farkaš po prvi je puta pred njima izmolio pobožnost sv. Leopoldu. Zahvalio je tom prigodom donatorima koji su financijski i svojim radom pomogli da župa sada ima taj dragocjen svečev kutak u crkvi.

Naglasio je kako im je sv. Leopold kao nebeski zaštitnik uvijek veliko nadahnuće. „Slika sv. Lepolda stalno je izložena na oltaru, a njegove relikvije izlagali smo samo jednom mjesečno na Dan sv. Leopolda. Želja nam je bila da one budu, kako i dolikuje, u lijepo uređenom kutku gdje će se vjernici uvijek moći u tihoj molitvi zaustaviti. Željeli smo istaknuti njegovu veličinu i svetost, a još više proslaviti Boga koji nam je daraovao sv. Leopolda i po njemu jedan divan primjer poniznosti, jednostavnosti, ljubavi prema svakom čovjeku i jedne velike strpljive poslušnosti kojom je on prihvaćao sve svoje dužnosti. To je put svakog kršćanina, to je put svetosti“, rekao je župnik Farkaš.

Dan sv. Leopolda Mandića u toj je župi svakog dvanaestog u mjesecu započeo slaviti, od njezina samog osnovanja 1977. godine, prvi župnik mons. Stjepan Belobrajdić sa željom da župljani pobliže upoznaju lik i život svoga nebeskog zaštitinika, tada mnogima nepoznat. Tako su u vrijeme i duži niz godina poslije Domovinskog rata na taj dan slavili i misu za svih 24 poginula branitelja svoje župe.

B. Lukačević