Susret redovnika i redovnica Osječke regije

OSIJEK (TU) – U povodu proslave Dana posvećenoga života, uoči Svijećnice u Osijeku je 1. veljače u kapucinskom samostanu Sv. Jakova održan Susret redovnika i redovnica Osječke regije. Fra Ivica Petanjak, novoimenovani krčki biskup i gvardijan Kapucinskog samostana u Osijeku, tijekom susreta je sudjelovao u molitvi, održao predavanje i predsjedao večernjim euharistijskim slavljem sa suslaviteljima Vladimirom Mikrutom, svećenikom u miru, isusovcem Mislavom Skelinom te u zajedništvu s redovnicama i mnoštvom vjernika.

Šezdesetak predstavnica devet družba redovnica, Svjetovnog instituta „Obitelj Malih Marija“, redovnici Franjevačkog samostana sv. Križa predvođeni gvardijanom fra Slavkom Milićem, isusovci Družbe Isusove, redovnici Kapucinskoga samostana te trećoredci kapucinskog Franjevačkog svjetovnog reda započeli su dvoipolsatni susret druženjem uz pozdravnu riječ domaćina Petanjka te s. Monike Kolić, povjerenice za redovnice i redovnike Osijeka. Program je uključio večernju molitvu iz Časoslova te predavanje potaknuto Papinom enciklikom „Radost evanđelja“.

„U Godini posvećenoga života, započetoj u prvu nedjelju došašća 2014., Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života objavila je prvu okružnicu znakovitog naslova ‘Radujte se!’ i s podnaslovom ‘Iz učiteljstva pape Franje’, koja je nadahnuta Papinom enciklikom ‘Radost evanđelja’, ali i njegovim drugim govorima. Posvećeni je život pozvan utjeloviti Radosnu vijest i Papa podsjeća kako trebamo izići iz sebe, iz svojih okvira i ući u svijet s radošću. Nedavno je prof. dr. fra Darko Tepert u Osijeku naglasio kako ova Godina posvećenoga života ima svoja tri vida ili cilja koja uključuju našu prošlost, sadašnjost i budućnost, a svi su usmjereni prema sadašnjosti. Prvi je zahvalnost (za svoju prošlost, vlastite početke i izvore, za ono što jesam), drugi cilj je sadašnjost označena kao strast življenja, treći je gledati u blisku budućnost s nadom. Kongregacija za ustanove posvećenog života poziva na nadu. Poziva na budućnost koja može biti i dobra i slavna, pod jednim uvjetom – da nam sadašnjost ne bude melankolična, nego strasna. Samo oduševljeni svjedoci mogu biti ‘zarazni’ za privlačenje drugih. I nemojmo izgubiti nadu u vrijednost i moć molitve“, poručio je Petanjak u razmatranju.

Susret je nastavljen ulaznom procesijom sa upaljenim svijećama, pjesmom i svetom misom koju su, svirkom na orguljama i gitari, uveličale redovnice Dominika Jozić i Slavica Tubak, dok je pjevanje predvodila Kaja Ljubas, provincijalna poglavarica Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice u Hrvatskoj.

„Redovnici i redovnice u samostanima morali bi učiti i od vas u svijetu, vas koji puno patite, imate puno veće brige od nas jer ste bez posla, brinete o djeci, obitelji...Moramo se sjetiti kako u svijetu ima puno većeg trpljenja od mojeg. U samostanu treba uspostaviti takav odnos da se jedni drugima lakše posvetimo te surađujući u suživotu jedni drugima pomognemo sretnije živjeti i da se ostvarimo, svatko u svom pozivu, da se ostvari slika Kristova u nama koja donosi praštanje, milosrđe, ljubav jer na to smo pozvani – obogatimo svijet i da on bude drukčiji i bolji“, kazao je imenovani krčki biskup u homiliji te naposljetku pozvao sabrane na slušanje Riječi Božje po kojoj nam valja oblikovati svoj život. Nevenka Špoljarić