Trodnevna duhovna obnova na slovačkom jeziku

JOSIPOVAC PUNITOVAČKI (TU) – U crkvi sv. Mihaela, arkanđela u Josipovcu Punitovačkom, slovačkom selu – filijali Župe Punitovci, od 9. do 11. veljače održana je trodnevna duhovna obnova na temu „Gospodine tražim tvoje lice“, koju je predvodio p. Jan Kušnir iz slovačkog grada Nitre, misionar Društva Božje Riječi – Verbita, u zajedništvu sa o. Vladimirom Stuhlijem, Salezijancem, rođenim u Josipovcu, koji je tri desetljeća misionar na Madagaskaru.

Duhovnu obnovu na slovačkom jeziku, na koju su dolazili i mještani susjednog slovačkog sela Jurjevca Punitovačkog, organizirao je slovački Misijski centar i josipovačka Matica slovačka. Svaki dan imao je svoju temu: „Marija na križnom putu“, „Veronika dobrog srca“ i „Šimun Cirenac – susret s križem“. Homilije p. Jana Kušnira govorile su o Isusovoj patnji, Majci Mariji koja je hrabro gledala Sina koji umire za sve ljude svijeta, Mariji sjedinjenoj u ljubavi i patnji prema svome sinu,  Veroniki koja pruža rubac onima koga su svi prezreli i Šimunu Cirencu koji pomaže Isusu, neznancu kojega nikada nije vidio. „Gospodin, Majka Marija, Veronika i Šimun Cirenac svojim primjerima ukazuju nam na ljubav, na činjenje dobrih dijela, na dane života koji su protkani patnjama i boli, ali i činjenja dobrih dijela prema onima koje ne poznajemo. Upućuju nas da suosjećamo s drugima, da budemo s njima u teškim trenucima, da pomažemo mišlju i djelom, da ljubimo bližnje, da budemo izvor nade prema bližnjemu, utjeha u boli, radost u činjenju dobrog djela“, istaknuo je među ostalim p. Jan.

Obnova je obogaćena pobožnošću Križnoga puta, klanjanjem Presvetom, molitvom, pjesmom, razgovorom uz projekciju filma i slajdova. Uz voditeljicu Misijskog centra s. Martu Bunovu, nazočile su i sestre iz Đakova: s. Rastislava Ralbovsky i s. Marija Ana Gašparovski. Mirko Knežević