O biskupu Strossmayeru u Vjesniku za veljaču

ĐAKOVO (TU) – Novi broj Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije posvećen je đakovačkom biskupu Josipu Jurju Strossmayeru, o 200. obljetnici njegova rođenja. Urednik Boris Vulić u svome uvodniku ukazuje na važnost Strossmayerove vizije, koja stoji u temelju osnivanja biskupijskog glasila. „Temeljito i kvalitetno obrazovanje, te svećenici intelektualci i prosvjetitelji svoga naroda, primarne su odlike svećenika u očima biskupa Strossmayera“, ističe đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u svojoj uvodnoj riječi pod naslovom Intelektualna formacija svećenika u djelovanju biskupa Strossmayera. Tadija Crnjak piše o Sudjelovanju biskupa Strossmayera na I. vatikanskom saboru, Zvonko Pažin o Sakramentu pomirenja i euharistiji u korizmenim poslanicama biskupa Strossmayera, Niko Ikić o Strossmayerovoj borbi za obiteljske vrijednosti, Antun Japundžić o Aktualnosti Strossmayerove ekumenske misli, a Milica Lukić o Strossmayerovoj Cyrillomethodiani pjesmom oživljenoj.

Rubrika „Župnik i župa“ ima novu stalnu podrubriku „Razgovori s prijateljima“ koju priprema Ivica Raguž a ovoga puta razgovara s Michel de Montaigneom. Fra Žarko Relota u svojoj kolumni poziva „Redovnici probudite s(v)e!, u podrubrici „Osnaživati obitelj i njezine pomagače“ Maja Jakšić piše na temu Dijete i razvod, u „Liturgijskim zborovanjima“ Zvonko Pažin polemizira o Pričesti na jezik i pričesti na ruku. Robert Farkaš pripremio je propovijedi, Josip Filipović euharistijsko klanjanje te predstavljanje Župe sv. Jakova apostola u Ilači, a Ivo Andrić glazbenu građu Bog oprosnik nam darova.

Pobožnost + aktivizam + vlastito osvjedočenje = Ora et labora naslov je kolumne za vjeroučitelje i katehete koju potpisuje Silvija Mašaberg, Jasmina Rašković, Ksenija Vilić i Karolina Hosu donose posljednju „Ideju plus“ s temom Knjige u knjižnici, Krešimir Bulat za katehetsku građu pripremio je temu Slabi smo i griješimo – sakrament pomirenja, a za biblijske zajednice Susret propasti i spasenja: Raspeti razbojnici. Ivica Čatić razrađuje Knjigu o Jobu, a Željko Filajdić predstavlja djelo đakovačko-osječkog nadbiskupa u miru Marina Srakića Cruce et labore – Križem i radom. Uz Godinu posvećenoga života s. Jevsevija Mudranynets, SBDM promišlja Jesmo li zanemarili askezu? Vjesnik donosi i opširno izvješće o imenovanju fra Ivice Petanjka krčkim biskupom, Poruku pape Franje u povodu 23. Svjetskog dana bolesnika 11. veljače, Poruku mons. Valtera Župana uz 20. Dan života, kao i poziv te upute za primanje novih bogoslova u đakovačko Bogoslovno sjemenište u 2015. godini. Omotu donosi prilog o Blagoslovu nadbiskupijskih vinograda, sadržaj nedavno otkrivenog oproštajnog pisma svećenika mučenika Slavka Brajkovića te prilog o kipu biskupa J. J. Strossmayera na trgu ispred đakovačke katedrale. Informacije o pretplati dostupne su na mrežnoj adresi www.vjesnik.djos.hr .

M. Kuveždanin