Blagoslov nadbiskupijskih vinograda i mladoga vina

ĐAKOVO (TU) – O blagdanu Sv. Vinka, 22. siječnja 2015., u vinogradima Đakovačko-osječke nadbiskupije, smještenima u Trnavi nedaleko Đakova, održan je tradicionalni blagoslov vinograda i mladog vina. U nazočnosti nadbiskupa u miru mons. Marina Srakića, ekonoma Nadbiskupije i upravitelja “Misnih vina” mons. Nedjeljka Čuture te velikog broja svećenika, mještana Trnave, djelatnika nadbiskupijskog gospodarstva i ostalih gostiju, blagoslov je predvodio nadbiskup mons. Đuro Hranić.

“Kažu da danas u Hrvatskoj ima više od 30 tisuća hektara vinograda s velikim brojem proizvođača. No, početkom 20. stoljeća, prije filoksere, u Hrvatskoj je pod vinogradima bilo više od 200 tisuća hektara zemlje, što znači da bi postojala velika mogućnost daljnjeg razvoja vinogradarstva i vinarstva u našoj zemlji”, rekao je nadbiskup Hranić, dodavši kako danas, nakon osamostaljenja, imamo neusporedivo bolju kvalitetu vina nego na počecima, kao i veliki broj renomiranih privatnih proizvođača i vina koja se mogu staviti uz bok vodećim svjetskim vinima, vinare koji su slobodni u smislu hrabrih koraka u nove tehnologije i trendove te zemlju koja je pozicionirana s ekološkim uvjetima. Ukratko, država smo u kojoj se mogu promovirati i prodavati vlastita vina.

“Ovo je trenutak da si posvijestimo da, kad smo bliže Gospodinu, kad smo jedno s njime, mudrije, i vodeći računa o dobrobiti svih, upravljamo ovom zemljom i iskorištavamo mogućnosti koje nam ona daje”, rekao je nadbiskup te ovom prigodom izrekao veliku zahvalu mons. Stjepanu Karaliću, dosadašnjem ekonomu Nadbiskupije i ravnatelju “Misnih vina” što je tijekom 40 godina stvarao tvrtku “Misna vina” te sa svojim suradnicima postavio dobre i čvrste temelje. Istodobno, nadbiskup je pozvao na molitvu i za novog ekonoma, sve djelatnike i suradnike “Misnih vina”, “da ih Gospodin vodi svjetlom svoga Duha i da ovaj prekrasan vrt koji obrađuju uistinu bude na korist svima, kako bi svi bili odgovorniji i prema ovom vinogradu i prema budućnosti ovoga kraja i cijele domovine”.

Miroslav Bošnjak, voditelj proizvodnje “Misnih vina”, okupljenim je novinarima rekao kako Đakovačko-osječka nadbiskupija raspolaže s 30 hektara vinograda. Većinom je to traminac, chardonnay i graševina te nešto malo crvenih sorti, a prošla je godina, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, rezultirala s 20 posto manje uroda u odnosu na 2013. Tako je prošle godine proizvedeno oko 150.000 litara vina. Osim za potrebe Crkve, dio vina završava na policama trgovačkih lanaca, a jedan se dio i izvozi.

A. Banović