Ekumensko bogoslužje u Župi sv. Ćirila i Metoda

OSIJEK (TU) – Uz predstavnike Reformirane kalvinske crkve, Srpske Pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve održano je 20. siječnja u Župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku treće molitveno bogoslužje Ekumenske molitvene osmine za jedinstvo kršćana.

Sve prisutne pozdravio je župnik domaćin, vlč. Alojz Kovaček, evanđelje je navijestio đakon Vedran Bilić, a na molitvu vjernika potaknuo je župni vikar Dejan Henčić. Molebenj Bogorodici predmolio je grkokatolički svećenik Ljubomir Sturko i sestre bazilijanke. Prisustvovao je i mr. Antun Japundžić, predsjednik Ekumenske koordinacije Osječke regije te članica koordinacije, Marija Krivić (Katolička laička zajednica Molitva i Riječ).

Oslanjajući se na geslo osmine „Kaže joj Isus: ᾽Daj mi piti!᾽“ (Iv 4,7) te temu dana, redak iz Ivanova evanđelja – „Nemam muža“ (Iv 4, 17) župnik Kovaček prisutne je potaknuo na život u kreposti koji se kloni krajnosti. Ljudski ogovor, pogrde, napadi, ne ometaju Isusa u njegovu naumu, On donosi Radosnu vijest unatoč podijeljenosti Židova i Samarijanaca, izvor je Žive vode. Ovih dana kroz molitvenu osminu u različitim kršćanskim zajednicama molimo za jedinstvo kršćana. Napajajući se na izvoru Žive vode molimo da se ostvari Isusova molitva da svi Njegovi budu jedno, kao što je On jedno s Ocem, pojasnio je župnik.

Nakon zajedničke molitve Oče naš, uslijedilo je obraćanje predstavnika Crkava i crkvenih zajednica. Andrea Langh, župnica Reformirane kalvinske crkve u Vinkovcima izrazila je zadovoljstvo zbog sudjelovanja u molitvenoj osmini te istaknula: „Ovo je prilika da učimo jedni od drugih, vidimo što nas razlikuje u štovanju Isusa Krista, ali i ono što nas ujedinjuje. Bez obzira na razlike u shvaćanju i štovanju Isusa Krista, On nas sve ujedinjuje kao jedno Tijelo, kojemu je On glava. Voljela bih da se zajednička molitva ne zaustavi nakon ovih 8 dana, nego da se svi vjernici bilo koje denominacije osjećaju slobodno ući u bilo koju crkvu i tamo štovati, jer znamo da Isus Krist nema nijednu denominaciju.“ Pozdrave njegova preosveštenstva, episkopa osječko-poljskog i baranjskog, protojereja stavrofora Ratomira Petrovića iz Srpske Pravoslavne Crkve prenijela je Nataša Vukadinović. Prisutne je pozvala na bogoslužje u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u četvrtak, 22. siječnja u 17 sati. M. Kuveždanin