Mons. Hranić predao s. Mirjam Filipović misijski križ

SLAVONSKI BROD (TU) – Nadbiskup đakovačko – osječki mons. Đuro Hranić predao je u nedjelju, 4. siječnja tijekom euharistijskog slavlja u Župi sv. Josipa Radnika u Slavonskom Brodu misijski križ s. Mirjam Filipović, redovnici Služavki Kristovih, koja kao prva Hrvatica iz svoje zajednice odlazi početkom drugoga mjeseca u misije na Haiti. Na misi su uz domaćeg župnika Matu Matasovića suslavili su i ravnatelji Papinskih misijskih djela vlč. Antun Štefan i don Ivan Štironja (BiH) te Jakov Filipović, Tomislav Karavidović i domaći sin Marijan Zubak. Nazočne su bile i provicijalne glavarice, Služavki Kristovih – s. Agnes Šimić i Služavki Maloga Isusa sarajevske provincije, s. Admirata Lučić, kao i redovnice iz tih dviju zajednica.

Govoreći o poslanju redovnika i redovnica u Crkvi u ovoj godinu koju je papa Franjo proglasio Godinom posvećenog života, nadbiskup Hranić u svojoj je homiliji naglasio da su Bogu posvećene osobe samom svojom egzistencijom i pojavom, svojim redovničkim odijelom i stilom života, Božja riječ upućena ovome svijetu te trajni vidljivi znak Božjeg traženja čovjeka i Božje želje za prisutnošću u svijetu, u povijesti i u čovjeku. Citirajući sv. papu Ivana Pavla II. koji je prigodom svoga apostolskog pohoda Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji rekao – da misije nisu nekakav ‘dodatak’ kršćanskom pozivu, nego naprotiv, kršćanski je poziv po svojoj naravi misionarski, poziv na apostolat, nadbiskup je vjernicima poručio: „Ne možemo s. Mirjan samo ispratiti, podijeliti joj misijski križ i prepustiti je njoj samoj. Ona i njezina zajednica s kojom će djelovati postaju i naša odgovornost i naša obveza. One trebaju našu duhovnu, molitvenu, ali i materijalnu podršku kako bi mogle ostvarivati svoje poslanje u daleko siromašnijoj zemlji i među ljudima u socijalno nerazvijenoj sredini.“ Zahvalio je vjernicima Slavonskobrodskog dekanata što čuvaju budnom misijsku svijest i odgovornost u svojim župnim zajednicama te ih pozvao na još zauzetiji angažman.

S. Mirjam u zahvalnom je govoru rekla da je odlazak u misije kako bi pomogla najsiromašnijima ostvarenje njezine dugogodišnje želje. Odlazi u jednu od najsiromašnijih zemalja na svijetu, u kojoj dvije redovnice Služavki Maloga Isusa već godinu dana skrbe za pedesetak djece u Hrvatskom domu za djecu bl. Alojzije Stepinac, smještenom u glavnom gradu Haitia, Port-au-Prince. „Jako me razveselilo kad nas je papa Franjo pozvao da učinimo sve što je moguće da pomognemo čovjeku siromahu na svakom mjestu, a posebno tamo gdje su uistinu siromasi. Cijeli svoj život redovnici i redovnice služe Kristu i čovjeku, a ova Godina posvećenog života prilika je da svoje služenje preispitamo, da ga preusmjerimo u onome pravcu u kojem ćemo moći pomoći drugima i biti usredočeni na ono što ljudi od nas očekuju“.

 U župama sv. Josipa radnika i sv. Nikole Tavelića od 1977. godine djeluju sestre Služavke Kristove, a u gradu su prepoznatljive po misijskom djelovanju. U prinosnim darovima predstavnici misijskih skupina iz župa Slavonskobrodskog dekanata predali su s. Mirjam i prigodne darove za misije. U ime Grada dar od 15.000 kuna uručili su gradonačelnik Mirko Duspara i predsjednik Gradskog vijeća Davor Gruber s obitelji. Prigodne darove sestri su uručili i ostali brojni vjernici. Čestitajući joj, obećali su da će je u njezinu poslanju pratiti kako financijskom pomoći tako i molitveno.

Da su duhovna zvanja uistinu znak vjere jedne obitelji, kako je u homiliji naglasio nadbiskup Hranić, svjedoči i obitelj s. Mirjam, koja ima još dvije rođene sestre – redovnice, s. Oliviu – Služavku Kristova koja od 1977. godine djeluju u Slavonskom Brodu i s. Mariju koja djeluje u Sarajevu u ordinarijatu Vrhbosanske nadbiskupije, te tri brata od koji je najmlađi Jakov Filipović, župnik u Odžaku i dekan Doborskog dekanata.      

S. Mirjam rođena je 23. listopada 1954. u Donjoj Skakavi kod Brčkog u BiH. U zajednicu sestara Služavki Kristovih stupila je 1972. u Njemačkoj. Prve zavjete položila je 1978., a vječne 1985. Završila je višu medicinsku školu i teološki studij. Djelovala je u nekoliko mjesta u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj. Za pastoral i liturgiju permanentno se obrazovala tri godine u Švicarskoj. Za djelovanje u misijama pripremala se godinu dana u Rimu, a pastoralno je dva mjeseca djelovala u misijama u Indiji. Uz maternji jezik s. Mirjam govori njemački i talijanski te djelomično engleski jezik.