Duhovna obnova djelatnika središnjih ustanova Nadbiskupije

ĐAKOVO (TU) – U kapeli đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa 18. prosinca 2014. održana je tradicionalna adventska duhovna obnova za djelatnike središnjih ustanova Đakovačko-osječke nadbiskupije. Pozdrav okupljenima uputio je vlč. Mato Gašparović, ekonom Sjemeništa, a nagovor, pokorničko bogoslužje i misno slavlje predvodio je mr. sc. Vinko Sitarić, regens chori đakovačke prvostolnice i profesor na KBF-u u Đakovu.

Kroz odlomak Lukina Evanđelja koje govori o budnosti, predvoditelj obnove okupljenima je govorio o došašću, vremenu iščekivanja, upitavši što to može biti novo i što može razbiti svakodnevicu koja pobija govor o bilo kakvom iščekivanju. Govorio je pritom o ljudskoj znatiželji, želji za predviđanjem budućnosti. Kao točku razdvajanja između svijeta i kršćanske anđeoske poruke naveo je činjenicu da svijet želi biti samostalan, ne ovisiti o ‘nekomu’ tko je iznad, o kom svijet ovisi; kriteriji svijeta su odmah i sada.

“Dolazimo do biblijskih početaka: Bog je Stvoritelj svijeta, ali ga povjerava čovjeku koji bi, prema Bibliji, bio upravitelj svega stvorenoga. Ali, čovjek želi biti gospodar, jer kao upravitelj mora podnijeti račun gospodaru”, rekao je mo. Sitarić, dodajući kako su kršćani stiješnjeni između svjetskog odbijanja ovisnosti o Bogu i vjerničke poslušnosti Isusovoj riječi. Ističe kako je Isus zahtijevan: iščekivanje gospodara iscrpljuje, moguće je zaspati (lude i mudre djevice), u toj napetosti je moguće i izgubiti živce, posustati. “Kako odoljeti? Odgovor je u pozivu na budnost, a to predstavlja povjerenje u Božju riječ, još konkretnije – povjerenje da je naša budućnost, kao i prošlost i sadašnjost, u Božjim rukama”, kazao je predvoditelj obnove.

“To što nam Bog ne daje znati budućnost ne znači da se s nama igra skrivača, upravo suprotno – želi reći kako ima povjerenja u nas, povjerenja koje se okreće u osjećaj olakšanja što sve ne ovisi o nama. Bog nas čuva apsolutne odgovornosti jer bi nas ona satrla. Poziv na ‘opasane bokove’, ‘upaljene svjetiljke’ tek je maleni dio cjelokupne stvarnosti kojom može upravljati jedino Bog”, istaknuo je mo. Sitarić te dodao kako došašće ima jedan temeljni cilj: mijenjati naš strah od susreta s Bogom Sucem u radost susreta s Bogom koji je imao povjerenja u nas i prije nego što smo ga zaslužili.

Središnji dio obnove bilo je misno slavlje, gdje su koncelebrirali rektor Sjemeništa mo. Ivan Andrić, ekonom Mato Gašparović i duhovnik Bože Radoš. U svojoj homiliji mo. Sitarić je govorio o prihvaćanju Božje volje te pred okupljene stavio lik Marije čiji je cijeli život bio došašće. Osvrnuo se na suvremeni svijet, rekavši kako tonemo u idiličnost Božića, a to prvi Božić nikako nije bio. “Naša duša slična je štali. Bit Božića nije da Boga pokušamo impresionirati kako smo uredili štalicu, već da mu dopustimo ono što on želi – roditi se u toj štalici”, zaključio je u homiliji mo. Sitarić.

Duhovna obnova završila je za zajedničkim stolom, gdje se okupljenima pridružio nadbiskup mons. Đuro Hranić te generalni vikar mons. Ivan Ćurić. Nadbiskup je tom prilikom istaknuo kako je ovo prigoda svima uputiti dvije riječi: hvala i oprosti, te dodao kako ih sve povezuje istina da su u Isusu Kristu svi braća i sestre. Djelatnicima je potom uputio božićnu čestitku i zahvalio za njihov rad, trud i doprinos za dobro đakovačko-osječke Crkve. A. Banović