Obnovljena filijalna crkva svetog Vida u Rastušju

RASTUŠJE (TU)  – Svečanim misnim slavljem na 3. nedjelju Došašća, koje je predvodio podvinjski župnik p. Ante Šiško, označen je završetak trotjednih radova na obnovi filijalne crkve svetog Vida u Rastušju, rodnom mjestu čuvenog hrvatskog pjesnika Dragutina Tadijanovića. Istovremeno, blagoslovljeno je i svetohranište koje je prvi put u povijesti ugrađeno u zid rastuške crkvice.

„Slaveći ovu 3. nedjelju Došašća, nedjelju Radosti, a vođeni riječima proroka Izajije, kao i evanđeoskim Isusovim porukama iz židovske sinagoge, radujte se, jer za to uistinu imate razloga – obnovljena je povijesna crkvica svetog Vida zahvaljujući vašim zajedničkim naporima i dobroj volji.“, istaknuo je župnik Šiško.

„Uvijek se radujte, bez prestanka molite i u svemu zahvaljujte – poruka je koju smo pozvani živjeti u svakodnevici., dodao je p. Ante, pojašnjavajući da to znači: radovati se unatoč svim brigama i problemima jer radost se uvijek rađa iznova; moliti bez prestanka ne znači doslovno 24 sata moliti, nego započeti i skončati svaki dan s Bogom i u svemu Mu zahvaljivati. Jer, što imamo a što nismo od Njega dobili? Bitno je da budemo svjesni da smo svi poslani nekome i za nešto. To poslanje od nas traži vjerodostojnost na svjedočenje; mi trebamo biti glas onima koji su bez glasa, zanemareni, na rubovima društva i životne egzistencije.

Nakon homilije, p. Ante blagoslovio je novo svetohranište, dar časnih sestara bazilijanki iz Osijeka, poručujući vjernicama da od sada u rastuškoj crkvici imaju živog Isusa prisutnog u svetootajstvu.

Inače, obnova interijera crkve povjerena je domaćim majstorima: Jozi Lukiću i Mati Živkoviću koji su sa svojim kooperantima radili na sanaciji stropa, poda i zidova, ugradbe nove stolarije i rasvjete. Ukupna investicija je 64.611 kuna, a dobrotom samih vjernika koji su darovali oko 20 tisuća te donacijom Općine Podcrkavlje od 10 tisuća kuna, ‘pokrivena’je polovica troška. Preostalo je za osigurati još oko 34 tisuće kuna. Ivica Vlašić