Župa Rođenja BDM u Ruščici obilježila 40. obljetnicu djelovanja

RUŠČICA (TU) – Povodom 40. obljetnice djelovanje župne zajednice Rođenja BDM u Ruščici kod Slavonskog Broda svečano euaharistijsko slavlje predvodio je u nedjelju 14. Prosinca đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. On je tijekom mise krstio troje muške djece: Marka – peto dijete Ivana i Gordane Bakavić, te prvorođence dvojice braće: Andreja – sina Davora i Antonete Mirković i Jakova, sina Vedrana i Anite Mirković.

„Naša župna zajednica ne boji se života čemu svjedoči i podatak da je u ovoj godini rođeno i kršteno 33 djece, te da od 3000 vjernika u župi osnovnu školu pohađa 300-tinjak djece, da je prvopričesnika bilo 38, krizmenika 54, vjenčanih 12, a umrlih 18“, rekao je na početku mise domaći župnik Antun Farkaš.

Aktualizirajući lik Ivana Krstitelja, koji baca svjetlo i skreće pozornost na veličinu svoga nasljednika, nadbiskup Hranić je ustvrdio kako u današnjem svijetu nažalost često vlada traženje osobnog probitka i osobnih interesa. „Nismo uvijek spremni poput Ivana Krstitelja žrtvovati se za druge, gledati što je bolje za opće dobro, društvo u cjelini, nego smo skloni birati ono lakše, komotnije… Ivan Krsttitelj ne prihvaća popularnost i slavu, nego se još poniznije i  zauzetije stavlja u službu onoga koji dolazi poslije njega, odbacuje svaki duh konkurencije i isključivosti. Kada bi takvi bili naši premijeri, predsjednici, prema onima koji dolaze poslije njih?!“, rekao je između ostalog nadbiskup Hranić ustvrdivši da je osoba otvorena za druge, skromna i ponizna, pravo bogatstvo u svakoj sredini.

Komentirajući negativnu demografsku sliku Hrvatske zadnjih desetak godina pohvalio je ovu župnu zajednicu u kojoj je prepoznatljiva otvorenost životu, zahvalio što djecu ne doživljavaju kao opterećenje i prijetnju, nego su svjesni da su ona najveće blago, i jedni drugima najveća podrška i pomoć, te upozorio: „Mi smo odgovorni za stvaranje ozračja u kojem odrastaju naša djeca. Ako je u obitelji više djece, ona uče međusobno dijeliti, uče da moraju imati osjećaja jedno za drugo. Na kraju je poručio kako ih ovo advenstko vrijeme, lik Ivana Krstitelja i 40. obljetnica njihove župe poziva da budu zdrava kršćanska zajednica, koja je u stanju na prirodan način zdrave kršćanske vrijednosti prenositi s odraslih na djecu. Na kraju misnog slavlja nadbiskup je zahvalio župljanki Slavici Žambok što je u župi od samih početaka aktivna kroz liturgijsko pjevanje i u drugim oblicima služenja Crkvi te joj uručio posebno priznanje.

Na prijedlog mons. Vida Mihaljeka, župu Rođenja BDM u Ruščici osnovao je biskup Ćiril Kos. Prvi redoviti župnik od 1974. do 1981. bio je Željko Rudolf Pavličić, potom Stjepan Jedani, Vinko Beraković i od 2007. sadašnji župnik Antun Farkaš. Unatoč teškim vremenima, za vrijeme župnika Farkaša ruščička crkva je uz vanjsku obnovu iznutra kompletno preuređena te ju je 20. lipnja 2010. posvetio nadbiskup Marin Srakić. Župa Ruščica ima i svoju filijalnu crkvu sv. Nikole biskupa u Gornjoj Vrbi, koju je, uvelike proširenu i obnovljenu posvetio ove godine nadbiskup Hranić. I Ruščica i Vrba imaju svoj župni zbor, a od dolaska župnika Farkaša još dječji zbor i zbor mladih. B. Lukačević