„Ovisnost i sloboda“

SLAVONSKI BROD (TU) – U sklopu mjeseca borbe protiv ovisnosti, a u organizaciji Gradske knjižnice, Centra za hagioterapiju i Ogranka Matice hrvatske održano je u utorak, 9. prosinca u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu prigodno predavanje na temu „Ovisnost i sloboda“ te je predstavljena knjiga istoga naslova prof. dr. Tomislava Ivančića.

O toj zahtjevnoj temi govorili su gosti iz Požege: specijalist psihijatar, dr. med. Hrvoje Bogadi, vojni psiholog Ana Matković te Brođani: voditeljica Centra za hagioterapiju, teologinja Silva Vrdoljak i župnik brodske Župe Bezgrješnog Srca Marijina i duhovni asistent brodske zajednice Molitva i Riječ, Andrija Đaković.

„Djelovanje mnogih sredstva koje mladi danas uzimaju i o njima postaju ovisnici još nije dokazano te je tretman pacijenata u medicini uvelike otežan; psihološki ovisna osoba ne vidi svoje potencijale, nego je ovisna o mišljenju drugih, zato je u liječenju jako važna duhovna dimenzija u kojoj čovjek dobiva snagu i uspijeva izići iz ovisnosti u slobodu. Sloboda je vrhunska moć duha, a ovisnost je vezana sloboda. Čovjek koji živi u slobodi uspijeva nadići sve ono što je u njemu genetski zapisano; sloboda od nečega je liječenje, a drugi korak je sloboda za, kada učimo doista biti slobodni. Najbolja metoda je ona sv. Benedikta – „Moli i radi“, rekli su između ostaloga predavači. Svi su se složili da je svijet pred ovisnošću nemoćan te je ključno rješenje na duhovnom antropološkom području.

Program je djelima Bacha na violini glazbeno uveličao prof. Krešimir Ivančić. B. Lukačević