Preminuo fra Zvonimir Marija Pšag

OSIJEK (IKA) – Najstariji hrvatski kapucin, glazbenik i skladatelj, prvi župnik župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku, fra Zvonimir Marija Pšag preminuo je 10. prosinca u KBC Osijek u 91. godini života, 70. godini redovništva i 64. godini svećeništva. Smrtni ostaci bit će izloženi u Kapucinskoj crkvi u Osijeku, 11. prosinca od 10.30 do 12 sati. Misa zadušnica bit će u 12 sati, a pokop će uslijediti u 13.30 sati na osječkom Groblju sv. Ane.

O. Zvonimir Marija Pšag, krsnim imenom Mirko, rođen je u Križovljanu Radovečkom 1924. godine u općini Cestica kod Varaždina na slovenskoj granici, u obitelji sa sedmero djece, od Josipa i Terezije Pšag.Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a zatim stupa u kapucinski konvikt Sv. Josipa odakle pohađa franjevačku gimnaziju u Varaždinu, u kojoj je maturirao 1944. godine. Nakon mature upisuje Bogoslovni fakultet sveučilišta u Zagrebu. Za svećenika je zaređen u zagrebačkoj Dubravi u samostanskoj župnoj crkvi sv. Mihaela 1950. god. Nakon JNA imenovan je za župnika u Dubravi, a zatim postaje gvardijan, voditelj crkvenog zbora, provincijalni definitor i dr.

Glazbom se počeo baviti kao sjemeništarac pod vodstvom o. Anzelma Canjuge, tada gvardijana kapucinskog samostana u Varaždinu i sigurno najplodnijeg glazbenika u povijesti Hrvatske kapucinske provincije. U gimnaziji mu je profesor glazbe bio glasoviti o Kamilo Kolb, franjevac. Fra Zvonko započinje skladati već kao klerik u Varaždinu, tj. u 4., odnosno 8. razredu gimnazije, pod vodstvom o. Anzelma Canjuge, davne 1944. godine. Skladbe su mu prvenstveno duhovnog sadržaja, a ima nešto i svjetovnih. Od 1958. god. surađuje s prof. Vinkom Glasnovićem.

O. Zvonko je 1983. godine – kada je bio premješten na godinu dana u Varaždin – sabrao svoje skladbe pod nazivom: “S pjesmom kroz život – pjevam Tebi Gospodine”. Zbirku je objavio kao rukopis 1994. godine u Osijeku u 500 primjeraka. U Osijeku je od 1967. godine bio profesor, gvardijan i provincijalni definitor, a zatim od osnutka župe sv. Leopolda od 1969. do 1982. župnik i graditelj svetišta sv. Leopolda Mandića. Do smrti živio je i djelovao u kapucinskom samostanu u Osijeku kao svećenik, propovjednik, ispovjednik, orguljaš i skladatelj. Unatoč teškoj pokretljivosti fra Zvonko Marija Pšag održao je svoj posljednji koncert “Posebne zahvale”, uoči Godine posvećenoga života, na nedjelju Krista kralja 23. studenoga u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova u Osijeku.