Proslavljena naslovna svetkovina valpovačke župe

VALPOVO (TU) – Svečanom misom 8. prosinca proslavljena je naslovna svetkovina valpovačke župe, Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije. Misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, a koncelebrirao je dekan Valpovačkog dekanata, preč. Franjo Bodony, župnik u Bizovcu Zoran Ćosić, župnik u Brođancima Ivan Marković, župnik u Petrijevcima Jure Krešo, župnik u Vinkovcima Tomislav Korov, vlč. Stipe Barić, župni vikar u Belišću Marko Neretljak, kancelar Robert Jugović te domaći župnik Zvonko Mrak i župni vikar Davor Tomić. Misi su nazočile redovnice Družbe Kćeri Milosrđa iz samostana u Valpovu, Zagrebu i Blatu na Korčuli.

U svojoj homiliji mons. Srakić je istaknuo kako je Marija osoba koja ne bježi od Boga, nego Mu kaže „Neka mi bude po riječi tvojoj“. Evanđeosko izvješće opisuje kako je nakon Marijinih riječi anđeo otišao od nje te je započelo razdoblje Božje šutnje. Marija nije dobila nikakve nove objave, ali je ostala vjerna svojoj odluci; živjela je svoje sjedinjenje sve do križa. Neka nam Marija bude dragocjen primjer na našem životnom putu jer njezina vjera u naviještenje uzor je vjere svima nama. Vjera nije blago koje se stekne i stavi u kištru, pojasnio je nadbiskup Marin, to je putovanje na kojemu nam je Marija primjer. Liturgijsko pjevanje animirao je Župi mješoviti pjevački zbor Sv. Cecilije pod vodstvom s. Danijele Škoro.

S obzirom da 8. prosinca Valpovo slavi i Dan grada sudjelovali su predstavnici političke vlasti Vladimir Šeks, Tomislav Ivić, gradonačelnik Leon Žulj, predsjednik Gradskog vijeća Dejan Pisačić te gradonačelnik prijateljskog grada Komla u Mađarskoj Jozo Polić. Sanja Orlić