Cantores Maruli nastupili u osječkoj konkatedrali

OSIJEK (TU) – U organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca, 7. prosinca u osječkoj je konkatedrali sv. Petra i Pavla održan glazbeno-narativni prikaz Krista, inspiriran djelom Ivana Meštrovića, pod nazivom „Meštrovićeva Pasija“, a u izvođenju muškog vokalnog kvarteta Cantores Maruli iz Splita.

Riječ je o sastavu koji njeguje specifičan vokalni program od gregorijanskih i glagoljaških napjeva, bugarštica, renesansne polifonije, do djela suvremenih hrvatskih autora. Izabrani tekstovi i glazba u „Meštrovićevoj Pasiji“ prate ciklus Meštrovićevih rezbarija, te su uvodila u svijet razmišljanja i glazbene apstrakcije, koja povezuje s nadahnućem ovog ciklusa, a to je Isus Krist. Glazba u ovom projektu podijeljena je u nekoliko grupa – gregorijanskih i glagoljaških napjeva, djela Meštrovićevih hrvatskih i europskih suvremenika i skladateljskog opusa Blaženka Juračića. Ulogu naratora utjelovio je dramski pisac i redatelj Trpimir Jurkić, a multimedijalnu dimenziju izradom video projekcija Jelica Valjalo Kaporelo, asistentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Cantores Maruli u vokalnom dijelu čine tenor Marin Kapor Kaporelo, koji je i autor projekta, drugi tenor Zdravko Krljević, bariton Joško Perić i bas i glazbeni voditelj Blaženko Juračić, dok su u gudačkom dijelu, za violončelom Mirna Lazić i Anthony Havelka.

Inače, uoči ovog glazbenog događaja okupljenima se obratio predsjednik Udruge katoličkih intelektualaca Mladen Milić, koji je rekao da je ovaj koncert bio predviđen još za Tjedan kršćanske kulture, koji je pak bio otkazan zbog velikih poplava u Županjskoj Posavini. D. Karnaš