Zlatna misa fra Domagoja Šimunovića

SLAVONSKI BROD (TU) – Svoj zlatomisnički jubilej – 50. godina svećeništva proslavio je u nedjelju 7. prosinca u prepunoj franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu fra Domagoj Šimunović, član Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Uz domaće i svećenike iz Bosanske Posavine suslavio je domaći župnik Ivan Lenić, dekan.

 „Dobro došao u svoj grad“, pozdravio je slavljenika domaći gvardijan fra Franjo Jurinec te ocrtavajući ukratko njegov život i djelo naglasio kako je djelujući u tri navrata u Slavonskom Brodu kroz trideset godina učinio puno dobra te ostavio velikog traga. „Prepoznavao si što je sve trebalo činiti, od obnove samostana i crkve, koji je danas ljepotica grada; prepoznavao si u ljudima potrebu za duhovnim; volio si ljude susretati; nikoga nisi isključio iz svoga kruga; u duhu Drugog vatikanskog koncila doista si otvorio vrata i prozore Crkve te je danas crkva puna; vidio si da je u svakom čovjeku i grješniku prisutna nota – crta od Boga spojena koja nas čini svecem, a i na kulturnom si planu puno učinio naglašavajući uvijek da to nisi učinio sam, nego uz pomoć Brođana; učinio si puno kako za ovaj grad koji te proglasio svojim počasnim građaninom, tako i našu provinciju; radosno si služio i živio evanđelje, i zato ti na svemu puno hvala“, rekao je gvardijan Jurinec. Euharistijsko slavlje pjesmom je uveličao zbor i orkestar klasične gimnazije Fra Marijana Lanosovića predvođeni prof. Hrvojem Špicerom te grupa, nekada mladih, koje je o. Šimunović po svom dolasku u Slavonski Brod okupio i za njih uveo podnevnu misu, na kojoj i danas neki od njih pjevaju. Čestitke i zahvalu uz prigodne darove na kraju mise uručili su mu profesori klasične gimnazije, Bratstvo FSR-a i djelatnici Posavske Hrvatske.

O. Šimunović rođen je 1937. godine. Teologiju je završio u Zagrebu, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beču, a magistrirao 1998.; Ministarstvo prosvjete i športa dodjeljuje mu zvanje mentora. Bio je odgojitelj u sjemeništu u Samoboru i u Subotici. U Slavonskom Brodu u dva je navrata djelovao trideset godina kao gvardijan Franjevačkog samostana; od 1995. kao ravnatelj Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića i kao pastoralni djelatnik. Grad Slavonski Brod prepoznao je njegovo djelovanje te mu je ove godine za 50 godina svećeničkog rada i 30 godina kulturnog i društvenog djelovanja, sveukupan doprinos kulturnom, vjerskom, znanstvenom i prosvjetnom životu grada Slavonskog Broda i njegovih građana te promicanju vrijednosti, položaja i ugleda grada Slavonskog Broda dodijeljeno najveće javno priznanje –  Povelja počasnog građanina Grada Slavonskog Broda. Od osmog mjeseca ove godine o. Šimunović na novoj je službi u franjevačkom samostanu u Požegi. B. Lukačević