20 godina djelovanja Caritasova Centra za dijete, Osijek

OSIJEK (TU) – Okruglim stolom na temu „Briga za trudnice i djecu rane dobi djelovanjem i aktivnostima u Caritasovu Centru za dijete, Osijek“ 6. prosinca obilježeno je 20 godina djelovanja Centra za dijete Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Centar je osnovan u poratnom vremenu, 1994. godine te je svojim savjetovališnim radom i neophodnom materijalnom potporom do sada pomogao oko 28 892 obitelji s malom djecom.

Program obilježavanja obuhvatio je pozdravni govor đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, župana osječko-baranjskog Vladimira Šišljagića, dogradonačelnika grada Osijeka Vladimira Hama te ravnatelja Nadbiskupijskog Caritasa, vlč. Ivice Rebića. Uslijedila su izlaganja stručnog tima Centra – pedijatrice dr. Vlatke Krizmanić, socijalne pedagoginje Karoline Burek Bilokapić te odgajateljice Jelene Čaić. Iskustva o Centru iznijeli su i korisnici – obitelji Rancinger te Kiš, a zatim se obratila i zamjenica ravnateljice Centra za socijalnu skrb Osijek, Ivka Kaurinović. S obzirom da je 20. obljetnica djelovanja obilježena na blagdan sv. Nikole, biskupa najmlađi prisutni korisnici dobili su prigodne darove koje je osigurala Osječko-baranjska županija.

 Suradnja Nadbiskupije, Grada i Županije

 Prisjećajući se vremena osnivanja Centra i poratnih prilika, a zahvaljujući Gradu Osijeku na osiguranom prostoru, Osječko-baranjskoj županiji na potpori, kao i svim bivšim i sadašnjim suradnicima, volonterima, djelatnicima te ravnatelju Rebiću, mons. Hranić je rekao: „Tijekom ovih 20 godina Centar za dijete ustrajao je s radom unatoč brojnim poteškoćama. Žalostan sam što nakon 20 godina ponovno uočavamo veliku aktualnost ove ustanove te što djelatnici u Caritasu vide da se čak i djeca ponovno počinju pojavljivati u Pučkoj kuhinji. Zbog gospodarske situacije oni koji su najranjiviji, najslabiji ponovno najviše stradavaju i zbog toga mnogi dolaze ovamo. I na osobit način vidim da je to bolno za hrvatski narod i društvo jer kada su ugroženi odrasli ugrožena nam je sadašnjost, ali kada su ugrožena djeca onda nam je ugrožena i budućnost. Crkva sa svoje strane treba učiniti sve što je u njezinoj mogućnosti kako bismo pomogli obiteljima, podržali život i uistinu bili društvo koje je otvoreno za dar života, koje zna cijeniti i vrednovati život.“ Nadbiskup je posebno istaknuo da se uz dosadašnju svesrdnu brigu za najmlađe, Centar nastoji uključi i u borbu za nerođeni život te osigura pomoć trudnicama koje se nađu u teškim životnim prilikama.

Župan Šišljagić zahvalio je uime Osječko-baranjske županije, svih roditelja, trudnica, a posebno djece kojima je ovaj Centar bio potreban. Djelovanje ovoga Centra itekako je pozitivna strana, rekao je Šišljagić ističući psihološku prednost postojanja ovakvih ustanova i institucija u kojima rade brojni volonteri, ljudi iz struke koji prepoznaju problematiku te daju sve od sebe kako bi ublažili situaciju u kojoj se roditelji i trudnice nalaze. Ukazao je i na spremnost Osječko-baranjske županije da i nadalje prati aktivnosti Centra. „Ono što mi u Gradu Osijeku kao gradska uprava dajemo uglavnom je mjerljivo brojkama, a ono što vi dajete je neprocjenjivo i zato vam veliko hvala“, rekao je dogradonačelnik Vladimir Ham. „Nije mi drago čuti da su potrebe ovoga tipa još uvijek toliko izražene u našem društvu, no potrebe će uvijek postojati, samo se nadamo da će se porastom standarda modificirati. Centar za dijete sasvim će sigurno uvijek imati svoju ulogu u društvu, a Grad će i nadalje nastaviti pomagati koliko god je to u našoj mogućnosti, te ćemo se u zajedništvu Nadbiskupije, Grada i Županije truditi da svi činimo što više dobra“, poručio je Ham.

Obitelji će uvijek biti, no hoće li biti zdravih obitelji

„Ovaj okrugli stol, centralni događaj naše proslave i tijekom protekla dva dana organizirana Otvorena vrata Centra pokazuju da djelovanje ove ustanove ima svoju bogatu prošlost, ali i svijetlu budućnost. Obitelji će uvijek biti, ali hoće li biti zdravih obitelji i time ujedno zdravog društva?“, pitao je vlč. Rebić. Potom je istaknuo kako je 20 godina djelovanja Centra za dijete razdoblje bogato iskustvom pomoći obiteljima i pojasnio: „Materijalna pomoć obiteljima brzo je prešla u duhovnu i psihološku pomoć oplemenjenu vjerničkim iskustvom i bogatstvom ponuda Katoličke Crkve i njezine tradicije. To je i danas naglasak planiranja i djelovanja Centra.“ Ravnatelj Rebić zahvalio je prvim ravnateljima Centra – fra Željku Pauriću i p. Peri Barišiću – Mijiću, djelatnicima, stručnim suradnicima, volonterima te korisnicima Centra za beskućnike koji su svojim radom pomogli urediti prostore ovoga Centra.

Obitelj Rancinger korisnik je Centra za dijete tijekom 12 godina. Korisna su im druženja, savjetovanje, iskustva samih roditelja i suradnika. Trenutno im je najvažnija pomoć u pubertetskom periodu odgoja, a zahvalni su i za higijenske potrepštine koje dobiju. Obitelj Kiš ima šestero djece, a u Centar dolaze od 1996. godine. Majka ističe kako joj uz materijalnu pomoć, koja im je neophodna jer su i ona i muž nezaposleni, najviše znače druženja jer i nju i djecu rasterete od briga i teške svakodnevice.

„Centar za socijalnu skrb državna je institucija, dužna raditi po zakonu koji je propisan, no problem je što se ljudski život ne može uvijek normirati u zakon“ rekla je Ivka Kaurinović, zamjenica ravnateljice Centra za socijalnu skrb. Istaknula je dobru suradnju s Centrom i zadovoljstvo korisnika. Posebno je napomenula kako se na našim prostorima još uvijek ne zna dovoljno cijeniti savjetovališni rad, koji je u inozemstvu jako skup, a Centar za dijete i ustanove sličnoga tipa, zahvaljujući volonterskim stručnim suradnicima, daju ga besplatno. M. Kuveždanin