Mlada misa don Tomislava Vlahovića u Otoku

OTOK (TU) – U Otoku je 30. studenoga, na prvu nedjelju došašća, proslavljena mlada misa don Tomislava Vlahovića koji je 23. studenoga u Zadru zaređen za svećenika. Na mladomisničkom slavlju je uz domaćeg župnika i dekana Otočkog dekanata preč. Antuna Kneževića koncelebriralo 16 svećenika. Uz roditelje Josipa i Ančicu, te braću Marinka i Marka, slavlju je nazočila rodbina i prijatelji mladomisnika i osobito velik broj vjernika.

Mladoj misi prethodila je trodnevna duhovna obnova, gdje su župljani pružili duhovnu potporu mladomisniku i njegovoj obitelji. Misna slavlja tijekom trodnevnice predvodili su vlč. Florijan Kvetek iz Slavonskog Broda, vlč. Pavo Madžarević iz Osijeka i don Šime Žilić iz Zadra. U homilijama se provlačila ista poruka – misao o ulozi svećenika na zemlji i u vjeri. Govorilo se o pozivu na njivu Gospodinovu, između ostaloga kako je svećeništvo poziv, poslanje, a ne statusni simbol, znak prestiža. Svećenik mora biti uzor, mora voditi stado i u najtežim okolnostima, mora skrbiti da njegova zajednica živi Božjim životom jer jedino tako može dati bogat urod. Naglasili su da svećenik zastupa Krista na zemlji i samo po svećeniku se produljuje Kristovo utjelovljenje.

Misno slavlje održano je pod geslom “Milošću Božjom jesam to što jesam”. Nakon roditeljskog blagoslova u obiteljskom domu u procesiji je veliki broj vjernika i župljana u pratnji svećenika, a predvođeni ministrantima i bogoslovima, doveo mladomisnika pred oltar. Ispred oltara ga je dočekao i pozdravio župnik preč. Antun Knežević, izrazivši radost što po šesti put za svoje službe u Otoku ima čast pozdravljati mladomisnika. Mladomisniku je poželio puno hrabrosti, snage i Božje milosti na trnovitom svećeničkom putu.

U uvodnom dijelu mladomisnik je pozdravio svoje župljane i zahvalio im što su molili za njega, zahvalio župniku koji ga je prihvatio kao otac, i ganut do suza zahvalio roditeljima i braći na podršci.

Nakon pročitanog Evanđelja po Marku, vlč. Dejan Bubalo iz Tordinaca rekao je, polazeći od poruke prve adventske nedjelje “Što vama kažem, svima kažem: bdijte!”, da čovjek mora misliti na svoju dušu, ne može brinuti samo za ovozemaljska dobra, treba misliti na Kraljevstvo Nebesko, na dan kad ćemo svi morati stati pred Gospodina i položiti račun. “Nitko ne zna kad će doći taj trenutak pa zato moramo biti pripravni, moramo biti budni. Nitko ne može reći da ima vremena jer ga taj čas može zateći nespremna. Zato nam Isus poručuje: ‘Bdijte, budite pripravni!’ jer će Gospodin doći iznenada poput domaćina koji se vraća s putovanja. Sluge moraju biti budne da ih gospodar ne iznenadi. Spremni moramo dočekati uspostavu Kraljevstva Njegova na zemlji. A tu važnu ulogu ima vratar. Vratar pušta u Kraljevstvo. Taj vratar je naša savjest. Ona dopušta i propušta ono što ulazi u našu nutrinu. Taj vratar ne smije propuštati grijeh, ne smije dati da se u našoj nutrini stvori nečisti talog!”, rekao je među ostalim vlč. Bubalo.

Nakon molitve vjernika uslijedio je prinos darova: svijeća, časoslov, štola, kruh, vino i voda. Misno slavlje završilo je mladomisničkim blagoslovom svim nazočnim vjernicima, a nakon završetka mise mladomisnik je podijelio pojedinačni blagoslov onima koji su to željeli.

Mladomisnik don Tomislav Vlahović rođen je 1987. god. u Vinkovcima i prvo je od troje djece Josipa i Ančice Vlahović, rođ. Benić. Osnovnu školu je završio u Otoku, a srednju poljoprivrednu školu – veterinarski smjer – u Vinkovcima. Upisao je KBF u Đakovu, prvo kao student-laik, da bi nakon godinu dana stupio u Bogoslovno sjemenište u Đakovu. Po završetku studija nastavlja svećeničku formaciju kao kandidat za svećeništvo u Zadarskoj nadbiskupiji. Za đakona je zaređen 18. svibnja 2014. u Ninu, a za svećenika 23. studenoga 2014. u Zadru, polaganjem ruku zadarskoga nadbiskupa mons. Želimira Puljića. Imenovan je kapelanom u Zadru.

Sve svete mise vezane uz ovo mladomisničko slavlje pratili su Mješoviti zbor „Blaženi Alojzije Stepinac“ i Zbor mladih „Gracija“. Slavlje je nastavljeno i izvan crkve, zajedničkim objedom kojega je pripravila obitelj mladomisnika uz svesrdnu pomoć župljana. Mira Bošnjaković