Misa i koncert za žrtve Domovinskoga rata

ĐAKOVO (TU) – Svečano je bilo u nedjelju 16. studenoga 2014. u katedrali-bazilici Sv. Petra u Đakovu, gdje je večernje misno slavlje za pokojne žrtve i nestale iz Vukovara i Istočne Slavonije u Domovinskom ratu, kao i za sve koji nepravedno trpe, predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Kako je bila i Nedjelja bračnih jubileja, tijekom misnog slavlja četiri bračna para proslavila su svoje jubileje i obnovila bračne zavjete, a poseban obol slavlju dalo je pjevanje zagrebačke Klape Nostalgija, koja se pridružila molitvi te nakon mise održala i koncert koji je oduševio đakovačku publiku.

U svojoj homiliji nadbiskup se osvrnuo na pročitan ulomak evanđelja koji govori o talentima, kazavši kako on govori o odnosu povjerenja Boga prema čovjeka. Čovjek odgovara na Božje darove i mogućnosti koje mu je dao tako da te darove, talente i mogućnosti iskoristi, upotrijebi, umnoži. „Vjerni je sluga onaj koji nastoji iskoristiti darove što ih je primio. U životu se vjernost Bogu iskazuje tako da čovjek radi, da se zalaže, da bude kreativan, donosi plodove, razvije i umnoži ono što je primio. Ne prihvati li netko to, te primljene talente ne razvije i ne umnoži, pa i pod dobrim izlikama, taj ne surađuje s Bogom koji nam je upravo u tu svrhu dao talent“, upozorio je nadbiskup, te dodao kako se na taj način pred Bogom vrednote izvrću – darovi, sposobnosti, mogućnosti i darovi koje smo primili, pred Bogom postaju naše obaveze i zadaće koje treba ostvariti – postaju naši dugovi.

Naglasivši kako su širenje straha i sumnje đavolsko djelo, nadbiskup je istaknuo kako budućnost ne pripada onima koji žive u sumnjičenjima i strahu, već onima koji žive od vjere u Boga i povjerenja u ljude. „Što bi bilo s nama kao s narodom da 1991. godine, u ona teška vremena, kad je Vukovar bio pod opsadom, kad je Domovina krvarila, da su neki sumnjali, da su se bojali? Čovjek vjernik imao je hrabrosti, odvažnosti, nije se bojao. Povjerenje u Boga i ljude davalo je hrabrosti da ide naprijed. Koštalo je. Tolike žrtve… Ali danas imamo domovinu“, rekao je nadbiskup.

Okupljene vjernike pozvao je da ne budu poput lijenog i uplašenog sluge koji je zabrinut kako sačuvati primljeni talent, a koji je ujedno slika određenog tipa ljudi koji vazda žive zabrinuti i u strahu. „Prispodobom o talentima Isus nas poziva da analiziramo kako živimo darovani život. Ne prvenstveno na moralnom planu, nego na razini smisla i znakovitosti. Bog nam daruje u skladu s našim sposobnostima. Ne traži od nas da se uspoređujemo s drugima, nego da vidimo ono što nam je darovano i to živimo na najbolji mogući način. Odvažno, znakovito, smisleno. Odgovorno i zauzeto“, zaključio je nadbiskup.

Nakon misnog slavlja zagrebačka klapa Nostalgija održala je koncert, koji je, kako je rečeno, znak dobre suradnje između Nadbiskupije i Grada Zagreba. Divici Mariji, Ave Maria no morro, Žorna, Misao svijeta, ‘Vo je naša zemlja, Vjerujem u te, sveta zemljo moja, dio je pjesama koje je klapa izvela pred oduševljenim Đakovčanima. Iako klapa pjeva već 32 godine, ovo je prvi put da su nastupili u đakovačkoj katedrali. Kako kaže prvi tenor Klape Ante Krolo, dragi Bog je dao da im se ispuni želja te su uživali izvodeći skladbe u đakovačkoj prvostolnici. A. Banović