Prosinački broj Vjesnika

ĐAKOVO (TU) – „Zavidne osobe više ne mogu ljubiti drugoga, ali i prestaju biti sposobne da budu ljubljene“ ističe dr. Boris Vulić, urednik Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije u uvodniku posljednjeg ovogodišnjeg broja koji obrađuje temu zavisti.

O temi su pisali: Vladimir Dugalić „Zavist – plijesan duše“; Mihály Szentmártoni „Invidia clericalist – zavist u svećenika“; Robert Tonsati „Zavist, neiscrpan izvor zala. Crtice iz rane kršćanske misli“ te Ana Jeličić „Žalost zavidnih“.

Broj donosi i radove na temu: „Obiteljski pastoral i pomoć mladim bračnim parovima“ Lovre Kladarića, „Crkveni rad s rastavljenima i razvedenima te cjeloviti pastoral braka i obitelji kao prevencija“ Žarke Karoglan, „Vinogradarstvo na đakovačkom vlastelinstvu i u Đakovštini“ Stjepana Maroslavca, „Dragulj iz hrvatskoga Srijema: Matija Pavličić“ Vladimira Mikruta i „Katolička Crkva u vrijeme Kraljevine SHS (4)“ Marina Srakića.

„Hoće li opstati ili propasti? Budućnost Crkve i svećeništva“ tema je kolumne Davora Vukovića, Ivica Raguž objavio je govor održan na svečanosti Dies Facultatis KBF-a u Đakovu „O pozornosti i studiranju“, Zvonko Pažin piše na temu „Liturgijske službe: sadašnje stanje i perspektiva“, a preveo je i „Pismo pape Franje kardinalu Sarahu“ vezano uz komentare na motuproprij Magnum principium. Tu su i homilije Josipa Ivešića, Antuna Japundžića, Ivana Lenića, Zvonka Pažina, Markana Kormanjoša, Borisa Vulića, Đurice Pardona, Zdenka Ilića i Josipa Bošnjakovića. Josip Filipović priredio je materijal za molitveno bdijenje u novogodišnjoj noći i predstavio Župu Uzvišenja sv. Križa u osječkoj Retfali. Dejan Bubalo donosi glazbeni prilog „Dječak nam se rodio“, dok Josip Bošnjaković piše na temu „Psihološka otpornost/rezilijentnost“.

Kolumna Miroslava Čolića nosi naslov „Vjeronauk i vjera“. Pripremu za sat na temu „Ivan Krstitelj – glas koji viče u pustinji“ osmislila je Ana Želinski, katehetsku građu „I riječ tijelom postade i nastani se među nama (B)“ Tonka Odobašić i Krešimir Bulat, koji je priredio i kviz za biblijske skupine „Početci kršćanstva“. Ivica Čatić tumači ulomke Evanđelja po Ivanu, ovoga puta ulomak pod naslovom „Novi način prisutnosti Božje među ljudima – Duh Sveti (Iv 14, 15-31)“. Ivan Bassi predstavio je knjigu Fabricea Hadjadja „Uskrsnuće. Upute za uporabu“. 

Na omotu Vjesnika predstavljene su nove knjige Ivice Raguža – Fragmenti II. i III. te Katolicizam. Tu je i izvješće o Nadbiskupijskom spomen-hodočašću u Vukovar, a u informativnom djelu broja nalazi se cjelovita homilija biskupa Antuna Škvorčevića izrečena na Memorijalnom groblju u Vukovaru. Između ostaloga, Vjesnik donosi predstavljanje svećenika iz Benina – vlč. Noudeviwa Leona Sagbohana te vlč. Roberta Djossoua, izvješća s Nadbiskupijskog dana obitelji, proslave Dana KBF-a, dodijele odluka korisnicima Zaklade „Dr. Nikola Dogan“, Svjetskog misijskog dana, dekanatskih susreta bračnih parova te krštenja desetoga i šestoga djeteta u Kuševcu i Đurićima. Čitatelji će dobiti i sadržaj godišta, a posljednju stranicu prosinačkoga broja krasi kip novorođenoga Isusa iz slavonskobrodske Župe bl. Alojzija Stepinca. M. Kuveždanin