Proslava sv. Dimitrija, zaštitnika Srijemske biskupije

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U srijemskomitrovačkoj katedrali, manjoj bazilici,  sv. Dimitrija u subotu, 26. listopada 2024. slavljena je svečana euharistija njena naslovnika i zaštitnika Srijemske biskupije. Slavlju je predsjedao apostolski nuncij u Republici Srbiji Santo Rocco Gangemi. U koncelebraciji su, uz srijemskog biskupa Fabijana Svalinu i biskupa u miru Đuru Gašparovića bili: požeški biskup, Ivo Martinović; grkokatolički vladika, Đuro Džudžar; subotički biskup, Ferenc Fazekas; zrenjaninski biskup, Mirko Štefković; izaslanik nadbiskupa metropolita đakovačko-osječkog Đure Hranića dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, mons. Ivica Pažin; izaslanik beogradskog nadbiskupa metropolita, generalni vikar Beogradske nadbiskupije, mons. Marko Trošt; rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, preč. Stjepan Radić; sudski vikari u Đakovu i Subotici, dr. Zdenko Ilić i dr. Ivica Ivanković Radak; svećenici Đakovačko-osječke, Zagrebačke, Splitsko-makarske, Beogradske, Subotičke, nad/biskupije, grkokatoličke eparhije sv. Nikolaja, te svećenici Srijemske biskupije. Slavlju je nazočio i veliki broj vjernika.

Brojni gosti došli su uveličati proslavu sv. Dimitirja

U uvodnom dijelu srijemski biskup Fabijan uputio je okupljenima riječi pozdrava i dobrodošlice, te rekao: „Srijemska biskupija bogata je svjedočanstvom svetih Srijemskih mučenika među kojima je i zaštitnik naše biskupije sv. Dimitrije, đakon i mučenik. Slaveći svete mučenike i sami postajemo spremniji svjedočiti Krista i njegovu ljubav. To smo pozvani činiti svakodnevno,  svatko u svom redu i na način kako mu je to moguće. Uz crkvene velikodostojnike, svećenike, časne sestre i vjernike pozdravio i predstavnike državnih i gradskih vlasti iz Srbije i Hrvatske.

Život po uzoru na sv. Dimitrija

Predsjedatelj slavlja je u homiliji stavio naglasak na uzor koji vjernicima treba biti sv. Dimitrije. Prema tri odrednice iz života sv. Dimitrija, predočio je vjernicima kako ga mogu nasljedovati u suvremenom svijetu. Prva je odrednica da je, prema nekim tradicijama, ovaj svetac bio vojnik, te je u tom kontekstu kazao: „Naš Zaštitnik, kao osoba posvećena obrani svoje domovine, služi nam kao primjer. Potrebno je samo razjasniti što podrazumijevamo pod pojmom borbe i ne dopustiti da nas licemjerno sablazne njegova prikazivanja.

Mučeništvo

Drugi važan aspekt života sv. Dimitrija, kako je naglasio mons. Gangemi, je taj što je bio mučenik.

„Evo njegovog pravog mučeništva i evo mučeništva na koje smo pozvani svi mi, muškarci i žene koji vjeruju u Krista…Mučeništvo, u suvremenom kontekstu, zahtijeva sljedeće: na nekim mjestima možda čak i prolijevanje krvi, ali prije svega vjerodostojno svjedočanstvo koje može potaknuti ravnodušne, udaljene ili one koji su strani crkvi i kršćanskoj poruci da uzviknu: ‘Bog postoji i danas sam ga susreo’.“

Služenje

Nuncij je kao treći važan element iz života sv. Dimitrija istaknuo služenje: „Iz života svetog Dimitrija moramo naučiti da ne zatvaramo srce i oči pred potrebama naše braće. Ponekad se skrivamo iza izgovora: ‘Što ja mogu učiniti?’; drugi put opravdavamo svoju neaktivnost tvrdeći da su drugi ili institucije zaduženi za to; na kraju, ponekad etiketiramo potrebite kao lijenčine ili kao one koji žele narušiti naše tradicije, zagađivati naša društva ili ugroziti našu vjeru.“ Mons. Gangemi zaključio je propovijed izražavajući nadu da će okupljeni uspjeti slijediti primjer svoga zaštitnika, te kazao: „nadamo se da ćemo i mi s velikodušnošću obavljati svoju službu, pružajući riječ i potrebne stvari svima koji to od nas traže i onima za koje smatramo da im je potrebno.

Misu je animirao katedralni zbor Sveta Cecilija. Domaćinima su se priključili i gosti iz Varaždina, nonet Donum. Oni su večer prije za Mitrovčane održali veličanstven koncert, kojim su ih duhovno uveli u slavlje sv. Dimitrija. Slavlje su uveličali i mladi običeni u hrvatske i mađarske narodne nošnje, koje se nose u Srijemu. Nakon mise za vjernike je  organizirano druženje uz glazbu u Hrvatskom domu.

Prva večernja proslave sv. Dimitrija

Svečanom pjevanom Prve večernje u petak, 25. listopada, u srijemskomitrovačkoj katedrali započela je proslava zaštitnika Srijemske biskupije. Na molitvi su uz srijemskog biskupa mons. Fabijana Svalinu i biskupa u miru mons. Đuru Gašparovića sudjelovali svećenici Srijemske biskupije.

Biskup Fabijan je je u homiliji govorio o sv. Dimitriju i njegovom svjedočanstvu vjere, te kazao da se njegova vjera očituje u njegovoj ljubavi prema čovjeku, kao što se vjera uvijek očituje u služenju onima koji su u potrebi. „Sveti mučenici su blistavi primjer kršćanstva, koji raste u onom životu koju mu je dan… vjera je za njega sama srž cijelog njegova bića, a isto tako i njegova djelovanja. Tako da božanska ljubav za njega postaje snaga življenja koja nadahnjuje i koja djeluje i na taj način ostvaruje svoje temeljno poslanje, koje smo primili još u trenutku krštenja. Današnjoj Crkvi i današnjem svijetu iznimno su potrebni takvi muževi  i takve žene svih staleža, i svećenici, redovnici, redovnice i laici, jer samo osobe takvoga kova i takve svetosti bit će sposobni promijeniti ovaj svijet u potpuno mu dati, zajedno s mirom, ono duhovno i doista kršćansko usmjerenje, prema kojem svaki čovjek, u nutrini svojega bića, teži, jer je toga iskonski svjestan,“ kazao je biskup Svalina, te ohrabrio vjernike da nasljeduju svoga zaštitnika, sv. Dimitrija. Ana Hodak