Proslava Gospe Fatimske u Tordincima

TORDINCI (TU) – U Župi Presvetog Trojstva u Tordincima svečano je 13. listopada 2024. proslavljena Gospa Fatimska. „Što to čovjeka poziva i potiče da pođe k Majci, zašto hodočastimo u različita Marijanska svetišta? Po Mariji nam Bog postaje nekako bliži, angažiraniji i zauzetiji u našem životu. Znamo da svoje životne teškoće ne nosimo sami i da i one imaju smisla i vrijednosti pred Bogom. I mi večeras stavljamo svoje molitve pred našu Gospu Fatimsku i molimo zagovor neba“- istaknuo je na početku misnog slavlja vlč. Erjavac.

U propovijedi je župnik Erjavac podsjetio kako Crkva od davnina slavi više spomendana i blagdana BDM – Bezgrešno Začeće, Velika Gospa, Marija Bogorodica, Blagovijest, Pomoćnica Kršćana, Pohod BDM, Gospa Karmelska, Žalosna Gospa, Gospa od Krunice, Lurdska Gospa, Gospa Fatimska i tu nije kraj. Posebno se osvrnuo na proslavu Gospe Fatimske koja se slavi u župi te istaknuo na što je Gospa pozvala djecu i ljude od 13. svibnja do 13. listopada 1917. godine. „U prvom ukazanju 13.svibnja pozvala je na obraćenje grješnika zatim u drugom ukazanju na štovanje njezinog bezgrešnog srca, a u trećem ukazanju preporučila svakodnevnu molitvu krunice. Što to zapravo znači slaviti i častiti BDM? Slaviti i častiti Mariju znači usvajati logiku njezina života. Nije dovoljno utjecati se Mariji da ona moli za nas nego trebamo u njoj gledati jasan primjer učiteljice i odgojiteljice u vjeri. Učiti i naučiti od Marije kako se živi svoju svakodnevicu značilo bi s uspjehom položiti životni ispit i uspješno proći kroz zemaljski život na putu do neba. S Marijom se obnavlja naša nada jer nas ona vodi do Isusa, a Isus hoće i nas i Mariju zajedno u nebo“- rekao je župnik Erjavac.

Na kraju mise uslijedila je procesija s Gospinim kipom oko župne crkve, uz marijanske pjesme te završnim blagoslovom u crkvi. Proslavi Gospe Fatimske je prethodila trodnevna duhovna priprava koju je predvodio župnik Erjavac. Svakoga dana započinjala je molitvom Gospine krunice, svetom misom i Gospinim litanijama. Tatjana Adžić/Foto:Ivana Vidinović