Proslavljena Zahvalnica u našim župama

Proslavljena misa Zahvalnica za plodove zemlje i rada ruku čovječjih u našim župama. 

Punitovci

U župi Punitovci u nedjelju, 13. listopada 2024., proslavljena je Nedjelja zahvalnosti za plodove zemlje. Nedjelja zahvalnosti je tradicionalno slavlje kada se na središnjem euharistijskom slavlju okupljaju vjernici iz svih zajednica koje pripadaju punitovačkoj župi, te u zajedništvu župne obitelji zahvaljuju Gospodinu za sva dobra koja su primili, osobito na darovima koje Gospodin daruje preko zemlje.

Središnje euharistijsko slavlje bilo je u župnoj crkvi svetog Ladislava kralja u nedjeljno dopodne, dok su u filijalnim zajednicama, u Josipovcu i Jurjevcu, večer prije slavljena anticipirana euharistijska slavlja. Euharistijska slavlja slavio je Ivica Zrno, domaći župnik. U prigodnoj homiliji, pozivajući se na nedjeljna čitanja, župnik je podsjetio na važnost zahvale i zahvalnosti kao životnog stava.

„Božja Riječ koju smo danas imali priliku slušati donosi nam snažni naglasak na dvije stvarnosti. Možemo govoriti i o dvije karakteristike – zahvalnost i poniznost. Isus danas progovara o bogatašima i njihovom posjedu. I nakon pročitanog odlomka Evanđelja često se može čuti kako je Isus poručio da bogataši neće u Kraljevstvo Nebesko. Međutim da bismo bolje razumjeli trebamo otvoriti uši srca i duše. Isus, prije svega, progovara o tvrdoći ljudskog srca, a usporedba s bogatašima poslužila je u opisu kako čovjek koji se pouzdaje samo u sebe i nema stava zahvalnosti nije na dobrom putu.

U ovom trenutku mi pred sobom imamo obilje darova koje nam je Gospodin preko zemlje darovao. I kada se pogleda tu će se naći svega, od sitnog sjemenja do krupnih plodova. I što drugo možemo zaključiti nego da je Božjim blagoslovom blagoslovljena naša slavonska gruda. U duhu današnje Riječi ostaje pitanje jesmo li zahvalni i pred Bogom ponizni.

Danas ćemo prikupiti novčane priloge za one koji su pogođeni teškom situacijom poplava. Bogu hvala, mi za to ne znamo. I to je još jedan od razloga za zahvalu Gospodinu. A ne možemo i ne smijemo pred tom situacijom zatvoriti oči niti svoju glavu okrenuti. Zahvalni Gospodinu što nas je sačuvao od brojnih životnih neprilika budimo mekog srca i darežljive ruke“, poručio je župnik Zrno.

U prinosu darova vjernici svih uzrasta pristupili su oltaru i u košarama prinijeli ovogodišnje plodove polja, vrtova, voćnjaka i vinograda. Osobita radost bila su brojna djeca koja su obučena u narodne nošnje prinijela bogate košare u znak zahvale. Znakovitost ovog prinosa je pratnja roditelja koji se trude da njihova djeca od najranijeg uzrasta budu poučena pradjedovskoj tradiciji.

Na kraju euharistijskog slavlja vlč. Zrno je zahvalio svima koji su učinili da Nedjelja zahvalnosti u župi i ove godine bude lijepa i svečana, kroz pripremu i donošenje košarica, oblačenjem narodnih nošnji, ali i ukrašavanjem crkve za tu prigodu. Nakon zahvalne i završnog blagoslova upriličeno je zajedničko fotografiranje svih sudionika. Ivica Zrno

 

 Valpovo

Nedjelja zahvalnica za plodove zemlje i plodove rada proslavljena je u Župi Bezgrešnog začeća BDM u Valpovu u nedjelju, 13. listopada 2024. Zahvalnica se u toj župi uvijek slavi na drugu nedjelju u listopadu. U pripremi  za zahvalnicu svoje plodove zemlje donijeli su župljani u tjednu prije, a na dan zahvalnice pecivo i kruh koji su poslije zahvalnice zajedno blagovali.

 Misu je predslavio vlč. Mihael Macanić, župni vikar u koncelebraciji sa župnikom vlč. Zvonkom Mrakom. Župnik je u propovijedi istaknuo važnost zahvalnosti Bogu. Zahvalnost pokazuje i ne-navezanost na materijalna dobra i sposobnost odricanja od bogatstva na što poziva nedjeljno evanđelje 28. nedjelje kroz godinu B. Nas misi je pjevao župni mješoviti zbor Sv. Cecilije pod vodstvom s. M. Juliane Beretić. Crkvu je uredila s. M. Zrinka Vuković uz pomoć župljana i to jesenskim plodovima zemlje i ručnicima s narodnim ručnim radovima. Prinos darova su prinosili članovi HKUD-a Valpovo 1905 obučeni u narodne nošnje pod vodstvom Tanje Škrinjar. Sve je završilo domjenkom poslije mise u dvorištu župne crkve uz pratnju tamburaškog sastava spomneutog HKUD-a. Župa Valpovo

 

Vođinci

U Župi Kraljice svete Krunice u Vođincima, u nedjelju 13. listopada 2024., vjernici su se okupili na pučkoj misi kako bi zahvalili Bogu na darovima i plodovima zemlje. Na jutarnjoj misi u filijalnoj crkvi u Novim Mikanovcima, također, je proslavljena Zahvalnica. Župljani su svoje brojne darove donijeli u subotu, a časne sestre su ih lijepo složile pred oltar.

Budući da su misna čitanja govorila o mudrosti župnik Ante Šiško u homiliji je istaknuo da mudrost nije nešto urođeno, nego je za taj dar potrebna suradnja s Bogom. U homiliji je naglašena i važnost nedjelje zahvalnosti. Najprije treba zahvaliti Bogu od kojeg nam dolazi svako dobro, a onda i svim našim dobročiniteljima. Bog nas svakodnevno obasipa dobročinstvima: daje nam svaku zraku sunca, svaku kap kiše koju natapa zemlju i oplođuje ju. Najbolji način za posvjedočiti svoju zahvalnost Bogu je spremnost učiniti dobro djelo darivanja i pomaganja potrebnima ne očekujući ništa zauzvrat, tumačio je župnik Šiško.

U prinosu darova sudjelovali su župljani obučeni u narodne nošnje prinoseći voće i povrće, hrvatsku zastavu i grudu zemlje, sunce, sjemenje, grožđe i lozu, Bibliju, pšenicu, med, ulje, cvijeće, vino i kruh. Molitvom i pjesmom zahvalili su za sve blagoslovljene darove.

Slavlje je proteklo u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti te završilo himnom „Tebe Boga hvalimo“. Ankica Savić/Foto: Ruža Keser