Slavlje mise Zahvalnice u Otoku

OTOK (TU) – Otočani su u nedjelju, 6. listopada 2024.  svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog proslavili Zahvalnicu. Zahvalili su Bogu za sva dobra koja im je u ovoj godini podario u svojem milosrđu. Župljani u narodnim nošnjama, uglavnom članovi KUD-a “Josip Lovretić”, u svečanoj procesiji ušli su u crkvu noseći u rukama darove koje će prinijeti Gospodinu na oltar.

Euharistijsko slavlje predvodio je župnik Antun Knežević. Uvodeći u misno slavlje izrazio je radost što su se okupili u crkvi da zajednički kažu Gospodinu “hvala” za sve što im je podario i za sve što će dati u svojoj milosti. Zahvalio je Bogu što ne gleda na ljudske grijehe, nego praštajući i ljubeći svoja stvorenja na njih izlijeva obilje svoje milosti.

U homiliji se pozvao na pročitani odlomak iz Evanđelja pa, između ostaloga, rekao: “Farizeji Isusu postavljaju pitanje smije li muž otpustiti svoju ženu, a Isus njih poziva da sami pronađu odgovor u Svetom pismu. Oni se pozivaju na Mojsijev zakon, a Isus ih poučava da je iznad svih zakona Božji zakon koji niti jedan ljudski zakon ne može dokinuti. Isus pozornost svojih slušatelja usmjerava na samoga Boga. On i apostolima objašnjava da postoje takve istine koje su ukorijenjene u Bogu i stoga našom ljudskom logikom nisu shvatljive. A među takve istine  spada i sam brak, koji nije samo ljudska ustanova, već prije svega tajna koja seže u Božji naum i da bismo tu tajnu mogli razumjeti, potrebna nam je vjera.”

Zatim je župnik nastavio: “Što je Bog sjedinio, čovjek neka ne rastavlja!” obrazlažući da se Isusovo upozorenje ne odnosi samo na brak, već i na mnoge druge stvari u životu. Ovdje se radi i o odnosu Boga i čovjeka. Postoje mnoge stvari u koje se čovjek ne može uplitati, jer  Bog je gospodar svijeta, a ne čovjek.

„Kad govori o braku, Isus ne govori o prisili ili nekom teretu, već o savezu dvoje slobodnih ljudskih bića sklopljenom u prisutnosti Boga i s Božjim blagoslovom. U takvim zajednicama i djeca uživaju sav Božji blagoslov jer su se rodila u pravoj, zajedničkoj i iskrenoj ljubavi!” -poručio je župnik.

Nakon zaziva molitve vjernika uslijedio je prinos  darova na oltar:  križ, Biblija, svijeća, kruh, vino i voda, žito i kukuruz, zemlja, voće i povrće, cvijeće. Na kraju misnog slavlja crkvom je zaorio himan “Tebe Boga hvalimo”, a pjevanje je predvodio Mješoviti zbor “Bl. Alojzije Stepinac” pod ravnanjem zborovođe Jana Valenćika.

Slavlje se nastavilo i po završetku mise ispred crkve zajedničkim fotografiranjem i neizbježnim slavonskim kolom uz zvuke tambure. Mira Bošnjaković