Nadbiskupijski susret osoba posvećenog života

BELI MANASTIR (TU) – U sklopu obilježavanja XL. redovničkih dana u Hrvatskoj, Nadbiskupijski susret osoba posvećenog života Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je 5. listopada 2024.g. u Župi sv. Martina u Belom Manastiru. Tema ovogodišnjih redovničkih dana bila je Ususret Svetoj godini: Pomireni s Bogom i međusobno. Ako neprijatelja nemaš, dobro je da pronađeš nekoga, barem jednoga – da naučiš praštati (sv. Ignacije Lojolski).

Susret je započeo molitvom Trećeg časa nakon čega su uslijedila dva izlaganja. Prvo izlaganje imala je prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić o temi: Bratska opomena: osuda ili djelo milosrđa? S. Valentina predstavila je ovu temu u nekoliko osnovnih dijelova: pojam i učinak opomene, preduvjeti za opomenu, ugroze te ‘protokol’ opomene. Polazeći od iskustva kako je svatko od prisutnih bio u prilici da daje i da prima opomenu, naglasila je svrhu i cilj opomene: da vrati na pravi put onda kada skreće s puta nasljedovanja Krista tj. opomena kao duhovno dobro brata/sestre s kojima se živi.

Nakon kratke stanke uslijedilo je drugo izlaganje. Njega je održala s. Mirjam Peričić, mag. psych. Naslov izlaganja bio je Praštanje za pojedinca – pomirenje za zajednicu. S. Mirjam progovorila je o ovoj temi s psihološkog aspekta. Istaknula je kako su međusobni odnosi prilika za osobno posvećenje. Pojasnivši razliku između pojmova ‘praštanje’ i ‘pomirenje’, naglasila je da je važnost volje željeti da se oproštenje i pomirenje dogodi. U tom smislu govorila je da oprost započinje kad osoba to odluči, nasuprot ‘ruminaciji’ tj. neprestanom vraćanju istim negativnim mislima. Potrebno je, stoga, razvijati osjećaj zahvalnosti te odnose graditi pomoću evanđeoskih vrednota.

Središnji dio susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Dragutin Bedeničić, provincijski vikar Provincije sv. Ćirila i Metoda i župnik Župe sv. Obitelji iz Osijeka. Tumačeći Božju Riječ u svojoj homiliji fra Dragutin potaknuo je prisutne da si posvijeste svoje kršćanske i redovničke temelje te da prema njima usklađuju svoj svakodnevni život. Bratsko i sestrinsko zajedništvo nastavilo se na zajedničkom objedu. Susret je završio molitvom krunice u crkvi Presvetog Srca Isusova u Čemincu.

Sudionici susreta zahvalni su Hrvatskoj redovničkoj konferenciji, Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji kao i braći salezijancima iz Belog Manastira na čelu s don Pavlom Špoljarom i don Vitomirom Zečevićem za trud i organizaciju ovog susreta. s. Marta Kovačić