Krštenje desetog djeteta obitelji Jurilj

PODCRKAVLJE (TU) – Predvodeći u  nedjelju 22. rujna 2024. misno slavlje u Župi sv. Ivana apostola u Podcrkavlju, kao delegat đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, preč. Mato Gašparović, ekonom Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu i ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika (UZUK) krstio je malu Karmelu, deseto dijete u obitelji Marija i Martine Jurilj. Koncelebrirao je domaći župnik p. Andrzej Tylicki, a pjevanjem animirao župni zbor.

Osvrćući se na evanđelje te nedjelje  preč. Gašparović je u prigodnoj homiliji posvjestio kako je temeljna veličina koju Isus traži od svojih učenika u služenju svima bez ikakvih preduvjeta ili traženja zasluga. „Samo onaj tko je spreman prihvatiti drugoga, prihvatiti Boga da zahvati njegov život taj je spreman otvoriti svoje srce, davati i služiti. To je temeljna pouka koju Isus poručuje svojim učenicima koji su zaokupljeni svojim vlastitim ugledom i čašću. Isus stavlja u sredinu dijete koje prima i treba druge, ovisno je o drugima, od roditelja prima prva iskustva, prve spoznaje… Pozvani smo biti oslonac, podrška i potpora jedni drugima. Potrebni smo jedni drugih, potrebni smo Boga. Poslanje Isusovih učenika je otvorenost darivanja i služenja drugima, primanje i darivanje ljubavi. Tko ljubi taj je spreman darivati i žrtvovati sebe za druge. Samo se iz ljubavi može žrtvovati.“, rekao je uz ostalo preč. Gašparović. Za primjer je stavio obitelj Marija i Martine Jurilj zahvalivši im na njihovoj, kako je ustvrdio, hrabrosti i ljubavi, na otvorenosti životu, na prihvaćanju desetog djeteta. Slijedio je obred krštenja male Karmele:

Čestitajući obitelji Jurilj na tom velikom Božjem daru preč. Gašparović je dodao kako je Bogu zahvalan što je prije osam godina krstio i njihovo šesto dijete – malu Faustinu. 

„Velika je ovo radost ne samo za obitelj Jurilj nego i cijelu našu župnu zajednici i cijelu Crkvu rekao je na kraju mise – vidljivo radostan župnik p. Andrzej napose jer su bračni par Jurilj kao i njihova djeca u župi zauzeti vjernici. B. Lukačević