Mons. Aristide Gonsallo posjetio Milosrdne sestre sv. Križa

ĐAKOVO (TU) – Mons. Aristide Gonsallo biskup Biskupije Porto-Novo u Beninu, 4. rujna 2024. godine, u pratnji đakovačko-osječkoga nadbiskupa mon. dr. Đure Hranića i vlč. Leona Noudeviwa Sagbohana, rodom iz Benina, župnoga upravitelja Župe Kraljice sv. Krunice u Kuševcu, pohodio je samostan Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu.

Sestra Lucija Kopić, savjetnica provincijalne poglavarice, i s. Lovorka Jukić, provincijalna ekonoma dočekale su goste te su im pokazale samostan i neke od djelatnosti vezanih uz provincijalnu kuću u Đakovu. Tako su se susreli s voditeljima i korisnicima Udruge i Centra za psihosocijalne potrebe Amadea, zatim sa sudionicima Dječjega ljeta na Ljetnoj terasi Centra Amadea, s djecom i djelatnicima u Dječjem vrtiću Sunčev sjaj-Nazaret. Središnji dio susreta zbio se u samostanskoj crkvi Presv. Srca Isusova i u provincijalnoj kući.

Sestra Amadea Birovljević, predsjednica Udruge Amadea, predstavila je rad Udruge, zajedno sa s. Natalijom Fadiga, s. Franciskom Molnar, zaposlenicima i volonterima. Gosti su imali priliku susresti korisnike i vidjeti koliko im znači ovakav oblik zjedničkoga boravka i druženje. Dok su se korisnici okupljali na likovnu radionicu, koju vodi gđa Ljiljana Balekić, mons. Gonsallo zapisao je svoje dojmove u Knjigu dojmova: „U današnjem danu zahvaljujem Gospodinu što me doveo u ovu zajednicu časnih sestara koje su u službi starih osoba i osoba koje imaju psiho-socijalne poteškoće, osluškujući riječi Isusa Krista u evanđelju: ‘Štogod učiniste jednomu od moje najmanje braće, meni učiniste!’ (Mt 25, 45) Neka Gospodin blagoslovi sve što radite ovdje, vaša apostolska djela, i neka blagoslovi časne sestre i sve volontere.“ Zatim je kratko pozdravio sudionike te im podijelio apostolski blagoslov.

Slijedilo je kratko druženje s djecom, koja su se okupila na Dječjem ljetu, u organizaciji Župe Svih Svetih u Đakovu, gdje su uz volontere također bili prisutni i župnici navedene Župe: preč. Ivan Lenić, župnik i dekan te vlč. Ivan Kunčević, župnik in solidum. Djeca su mons. Gonsallo otpjevala pjesmu za rođendan i prigodne pjesme uz pokrete.

Na igralištu Dječjega vrtića Sunčev sjaj-Nazaret doček gostima pripremila je s. Jelica Đuzel, ravnateljica, zajedno s odgojiteljicama i djecom. Sestra Jelica pokazala im je prostorije Vrtića i upoznala ih s metodama rada.

U samostanskoj crkvi Presv. Srca Isusova s. Estera Radičević, voditeljica samostanskoga arhiva, iznijela je kratki povijesni pregled crkve, oltara i slika, te predstavila blaženice Družbe: majku M. Tereziju Scherer, s. Ulriku Nisch, s. Zdenku Schelingovu, te majku M. Amadeju Pavlović, pravednicu među narodima.

Goste je pozdravila s. Helena Šajbl, poglavarica zajednice sestara u provincijalnoj kući, gdje im je pripremljena okrjepa. Sestre su upoznale mons. Gonsallo sa situacijom u Družbi, vezanom uz apostolat i nove članove, a također su se zanimale i za stanje u Beninu. Misijskoj djelatnosti osobito doprinose s. Ignacija Ribinski i s. Jelena Kovačević, koje aktivno djeluju u Misijskom uredu Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Mons. Gonsallo na svakom mjestu zahvalio je prisutnima za njihovo djelovanje i nastojanje te je svoju poruku upisao u knjige dojmova. Sestra Lucija na kraju je zahvalila za posjet mons. Gonsallo i njegovoj pratnji te mu je, u ime Hrvatske provincije, uručila prigodan novčani dar. s. Nada Martinković